Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

65 resultaten


ID: 131720 | Landschappelijk element

Geschoren buxus bij hoeve

Pontus 1 (Voeren)
Het palmboompje is in de vorm van een grote bol geschoren. De topiary vormt een beeldbepalend object in de omgeving. De rondbladige buxus (Buxus sempervirens 'Rotundifolia') en aanpalende langgestrekte hoeve vormen al geruime tijd een historische entiteit. De representatieve groeivorm wordt behouden door een regelmatig scheerbeheer.


ID: 132728 | Landschappelijk element

Bolvormig geschoren palmboompje in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Dit bolvormig geschoren palmboompje is er één van.


ID: 132733 | Landschappelijk element

Op stam gezet palmboompje in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Dit op stam gezette palmboompjes is er één van.


ID: 132649 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van buxus

Knutsegemstraat 70 (Zottegem)
Langs de Knutsegemstraat een goed bewaarde en zeldzame afsluitingshaag aangelegd met buxus.


ID: 134238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa en hoeve Pardon met park

Tien Bundersweg 6-8 (Zoutleeuw)
Rond 1860 lieten de erfgenamen van Jean Pardon, stadssecretaris van Tienen, een villa en een hoeve optrekken. Een verbouwing rond 1902 in opdracht van advocaat Paul Pardon bepaalt het huidige uitzicht van de villa. De oor­spronkelijke structuur van de moes- en lusttuin, een deel van de oorspronkelijke beplantingen en een belvedère bleven bewaard.


ID: 130323 | Landschappelijk element

Op stam gezette buxus

Armekleie 7 (Zwalm)
Aan de straatzijde van de woning staat een op enen gezette buxus, vermoedelijk nog een restant uit een boerentuintje. Met een stamomtrek van 56 cm heeft deze traag groeiende soort reeds een behoorlijke leeftijd. De juiste leeftijd is hier moeilijk te achterhalen, maar dit is mogelijks meer dan honderd jaar. Het was vroeger de gewoonte om buxus te scheren, doch van dit beheer is niets meer te merken. De buxus is hier een klein boompje met een vrij groeiende kruin.


ID: 130101 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus en buxus

Beekmeers 51 (Zwalm)
De voormalige moestuin op het erf is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 132754 | Landschappelijk element

Topiary van buxus bij de pastorietuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Op het talud langs de Beerlegemsebaan staan vier geschoren buxussen. Het betreft hier een zeer interessante, vrij snel groeiende cultivar van Buxus sempervirens, de ‘gewone’ buxus of palm, met relatief groot, rondovaal blad. Deze buxus treffen we regelmatig, al dan niet geschoren, in pastorietuinen.


ID: 130059 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Bergstraat 1 (Zwalm)
Om zich af te sluiten van de straat is een haagbeuken scheerhaag aanwezig die deels bestaat uit wintergroene gewone buxus.


ID: 130265 | Landschappelijk element

Op stam gezette buxus boerentopiary

Herpelstraat 27 (Zwalm)
Als restant uit een boerentuintje staat er op het boerenerf een op stam gezette geschoren buxus. In boerentuintjes werd buxus gebruikt om perken mee af te zetten , eveneens werden ze gebruikt om er bepaalde decoratieve vormen in uit te knippen. Met veel zorg ontstonden allerlei vormen al dan niet geïnspireerd op het agrarisch gebeuren of op boerderijdieren.