Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

40 resultaten


ID: 131534 | Landschappelijk element

Houtwal in Dijlevallei

Hollakenbaan (Bonheiden)
In de Dijlevallei ligt tussen twee percelen akkerland een houtwal beplant met een uitgebreid plantenassortiment. De houtwal is aangeplant op de perceelsgrens om de eigendomssituatie hier vast te leggen.


ID: 132541 | Landschappelijk element

Rij mispels bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
Langs een onverharde weg en begeleidende sloot werd een rij mispels aangeplant. Vermoedelijk werden deze fruitbomen aangeplant in functie van de jacht op het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde.


ID: 132813 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Bijstierstraat (Brakel)
Een houtkant van 66 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Es, veldesdoorn, rode kornoelje, gladde iep zijn er als hakhout beheerd en sleedoorn, eik, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.


ID: 133452 | Landschappelijk element

Geschoren hagen van rode kornoelje

Driestenbroekestraat 46 (Brakel)
De geschoren hagen van rode kornoelje bevinden zich ten noorden en ten zuiden van het perceel 127C. Dit kleine perceel ligt ten westen van de semi-gesloten hoeve met vakwerk. In de haag zijn enkele bol geschoren kornoeljes aanwezig als topiary. Het omhaagd perceel is als moestuin ingericht.


ID: 131228 | Landschappelijk element

Gemengde geschoren veekeringshaag

Grotestraat, Rankhove 2 (Herne)
De gemengde haag is aangeplant op de perceelsgrens van een relict van een hoogstamboomgaard. De op 1,8 meter geschoren veekeringshaag bestaat onder andere uit eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), zoete kers (Prunus avium) en sleedoorn (Prunus spinosa).


ID: 131188 | Landschappelijk element

Gemengde veekeringshaag met sporen van vlechtwerk

Klein-Leenstraat (Herne)
De geschoren gemengde meidoornveekering omhaagt een hoogstamboomgaard langs de Klein-Leenstraat en de noordelijke perceelsgrens van het weiland. De haag met hoogte twee meter bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus), roos (Rosa), ruwe iep (Ulmus glabra) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131263 | Landschappelijk element

Hakhout op talud

Kramerijkstraat (Herne)
De houtkant staat op een talud aan de zuidzijde van een holle weg. De taludflank is noordelijk geƶrienteerd en bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), zoete kers (Prunus avium), sleedoorn (Prunus spinosa) en zomereik (Quercus robur).


ID: 131075 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Mottenbergstraat (Herne), Brusselbaan, Plutsingenstraat (Pepingen)
De Brusselbaan en de Plutsingenstraat vormen een wegenstelsel dat zich in het reliƫf heeft ingesneden. De houtkant bevindt zich op een steil talud van de holle weg. Verschillende soorten die in de houtkant voorkomen worden als hakhout beheerd. De houtkant bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), gewone es (Fraxinus exelsior), grauwe abeel (Populus canescens (x)) (grauwe abeel), ratelpopulier (Populus tremula), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur), ruwe iep (Ulmus glabra ), Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131352 | Landschappelijk element

Gemengde houtkanten langs holle weg

Roosbroekstraat (Herne)
De gemengde houtkant op talud is aanwezig op beide zijden van een holle weg. Deze weg loopt haaks op de hoogtelijnen van de kouter 'Heizel' richting de vallei van de Mark. Zomereik (Quercus robur) en gewone hazelaar (Corylus avellana) zijn als zware hakhoutstoven aanwezig. Sleedoorn (Prunus spinosa), wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum), wilg (Salix multinervis) en gladde iep (Ulmus minor) komen voor, net als hakhout van gewone es (Fraxinus exelsior), waarvan een zware stoof met een omtrek van 600 centimeter en verschillende oude struiken van rode kornoelje (Cornus sanguinea). In de kruidlaag is hop (Humulus lupulus), kleine maagdenpalm (Vinca minor) en bosrank (Clematis vitalba) aanwezig.


ID: 131200 | Landschappelijk element

Geschoren gemengde veekeringshaag

Waardestraat 6 (Herne)
Carpinus betulus (gewone haagbeuk), Cornus sanguinea (rode kornoelje), Crataegus monogyna (eenstijlige meidoorn), Fraxinus exelsior (gewone es), Ulmus (iep, olm)