Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

60 resultaten


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 134261 | Landschappelijk element

Parkje en hoogstamboomgaard van hoeve de Oude Vlieg

Steenweg 239 (Alken)
Klein parkje van 1 ha met een aanleg in landschappelijke stijl van rond 1900, maar ontstaan midden 19de eeuw bij een gesloten hoeve, met 17de en 18de-eeuwse kern maar uitzicht uit midden 19de eeuw. Hoogstamboomgaard met veekeringshaag.


ID: 301844 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Borgloon, Groot-Loon (Borgloon)
Deze boomgaarden gelegen in het noorden van Grootloon werden ook op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) afgebeeld, hoewel ze niet direct aansloten bij de bebouwing. Nog steeds zijn hier verschillende aaneengesloten boomgaarden. Er zijn veel nieuwe aanplanten, per perceel een fruitsoort, maar her en der staan nog bomen van oudere generaties boomgaarden. Een notenboomgaard in het midden van het geheel is nog vrijwel volledig en heeft een meidoornhaag. De overige hagen langs de landweg werden grotendeels vervangen door veldesdoornhagen. Op verschillende plaatsen zijn ijzeren hekken aanwezig.


ID: 134266 | Landschappelijk element

Restant van een herenboerenpark

Graethempoort 21 (Borgloon)
Relict van een herenboerenpark bij een alleenstaand herenhuis en dienstgebouw uit 1872, waarvan de kruinen van de overblijvende bomen de omgeving bepalen. Belangrijke bomen, verloren parkelementen.


ID: 305767 | Landschappelijk element

Notelaarboomgaard van de hoeve Martin

Jesserenstraat 83 (Borgloon)
Notelaarboomgaard met veekeringshaag en toegangshekje bij de hoeve Martin.


ID: 133425 | Landschappelijk element

Twee notelaars bij Manshovenhof

Manshoven 1 (Borgloon)
Tegenover de hoeve Manshovenhof staan in de hoogstamboomgaarden twee mooi ontwikkelde notelaars waarvan de westelijke een stamomtrek van 268 cm en de oostelijke van 288 cm heeft.


ID: 301639 | Landschappelijk element

Notelaarboomgaard met afsluitingshaag

Romeinse Kassei (Borgloon)
Boomgaard met notelaars. Deze boomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw en is bijzonder gaaf en compleet. Matig oude bomen, maar nog volledig plantverband, geen ontbrekende bomen. Omgeven door een meidoornhaag en toegang via ijzeren toegangshek.


ID: 300046 | Landschappelijk element

Notelaarboomgaard met gevlochten meidoornhaag

Sassenbroekstraat (Borgloon)
Deze notelaarboomgaard in Sassenbroek is gelegen langs een onverharde weg. Ze is grotendeels omgeven door een gave deels gevlochten meidoornhaag. De ligging nabij de voormalige watermolen en grote hoeves draagt bij aan de ensemblewaarde. De haag is reeds zichtbaar op de topografische kaart van 1870, het uiterste westen is dan al een boomgaard, de rest weiland. Op de kaart van 1933 is de volledige boomgaard afgebeeld zoals nu. Hoewel deze boomgaard niet heel oud is, past dit wel in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. De huidige boomgaarden zijn nog een restant van een groter areaal boomgaarden.


ID: 133467 | Landschappelijk element

Notelaar op erf

Sassenbroekstraat 6 (Borgloon)
Deze mooi uitgegroeide notelaar staat op het erf van een boerderij aan de Sassenbroekstraat. De boom heeft een stamomtrek van 218cm.


ID: 132616 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met okkernoot

Briel (Bornem)
Waar de Scheldedijk overgaat in het lager gelegen Briel wordt de weg over een korte afstand langs weerszijden begrensd door een rij geschrankte okkernoten. Het aanplanten van notelaars op en in de buurt van de dijk is een oud gebruik dat hier opnieuw werd geïntroduceerd.