Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10 resultaten


ID: 133160 | Landschappelijk element

Dreef met hoogstammige perenbomen

Damerstraat (Bilzen)
Vanaf de Paalstraat en over de volledige lengte van de Damerstraat is een dreef met hoogstammige perenbomen aangeplant. De dreef is de toegang tot de hoeve Damershof. Het is een mooi voorbeeld waarbij nuttigheid en sierlijkheid aan elkaar werden gebonden, een mooie toegang tot de hoeve en de jaarlijkse oogst van peren. De oudste perenbomen hebben een stamomtrek van 150 cm en meer. De dreef is ongeveer 500 meter lang en is met uitzondering van een deel dat door een aanpalend bos wordt gedomineerd in goeden doen. De dreef met perenbomen van de eerste generatie, vertoont al op verschillende plaatsen uitval en werd tijdens een heraanplantingscampagne ingeboet met jonge exemplaren.


ID: 303498 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard van de Smeetshoeve

Widdingen 1 (Borgloon)
Op het grondgebied van Kuttekoven (deelgemeente Borgloon) bevind zich ten midden van de velden een overblijfsel van een hoogstamboomgaard uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 133130 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij Charleroyhoeve

Lierbaan (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bestaat uit verschillende fruitboomsoorten. Het noordelijkste deel van de boomgaard werd in 1994 aangeplant. De takvrije stam bedraagt hier 1,8 meter. Aan de rand van de boomgaard staan gemengde houtkanten, met onder andere zwarte en witte moerbei, en lage knotbomen van schietwilg. Behalve de gelegde meidoornhagen zijn er ook takkenwallen op de perceelsgrenzen aangelegd. De grasland wordt als hooiland beheerd.


ID: 131557 | Landschappelijk element

Twee leiperen bij Huis Vossen

Sint-Kwintens-Lennik (Lennik)
Een van de oudste tegel- of geveltuintjes in Vlaanderen vinden we in Sint-Kwintens-Lennik en ze bestaan uit twee mooie gevormde leiperen. De perenbomen vinden steun bij en zijn bevestigd tegen de zuidgevel, tevens straatgevel van het huis Vossen. Er is een groot leeftijdsverschil tussen de twee bomen, de oude is in vier etages geleid en de gesteltakken zijn op sierlijke wijze rond de ramen geleid. Het jonge exemplaar is in vijf etages geleid en de jonge gesteltakken reiken nog niet verder dan het aanpalende raam. Het betreft hier een nog zéér zeldzaam voorkomende en representatieve gevelbeplanting, uniek in zijn soort.


ID: 42613 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site Waterhof met perenboomgaard

Waterhofstraat (Linter)
Restant van een voormalig omwalde herenhoeve waarvan enkel de stalvleugel in typische Maasstijl overblijft, door middel van jaarankers AO 166? gedateerd, een oude productieboomgaard trekt de aandacht door zijn omvang.


ID: 132029 | Landschappelijk element

Leipeer tegen zuidgeorienteerde zijgevel

Schubbeek 52 (Lubbeek)
Zéér mooi geleide perenboom die bijna de volledige zuid georiënteerde zijgevel bezet van de woning.


ID: 131999 | Landschappelijk element

Leipeer bij boerenhuis

Hollebeek 5 (Maarkedal)
Tegen de blinde straatgevel van het boerenhuis staat een mooi geleide perenboom. De boom staat goed beschut en is op het zuidoosten georiënteerd.


ID: 131172 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard Hof te Fiennes

Vlaamse Ardennenstraat (Maarkedal)
Bij een herenhoeve , meer bepaald in de tuin van het historische Hof te Fiennes, langs de Vlaamse Ardennenstraat te Etikhove ligt een weidehoogstamboomgaard of fruitweide. De boomgaard bevindt zich op een naar het westen georiënteerd hellend terrein en is in hoofdzaak beplant met appelbomen en in mindere mate met peren-, kerzen-, pruimen- en notenbomen.


ID: 133086 | Landschappelijk element

Hoogstam perelaar in huisweide

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Op het erf staat nog een oude perelaar. Het was gebruikelijk om op de huisweide een hoogstam weideboomgaard te voorzien.


ID: 130220 | Landschappelijk element

Opslag van cultuurpeer

Bruul 27 (Zwalm)
Het betreft hier massale opslag van cultuurpeer. Het relict werd aangeduid als houtkant omdat het een redelijke oppervlakte beslaat, doch deze is hier NIET gelieerd aan een perceelsgrens. De zone waar in deze beplanting zich voordoet is zéér drassig (kwelmzone). Deze locatie is lange tijd bewoond door "Peet Van Passel", een lokaal volksfiguur die o.a. verantwoordelijk is voor een aantal beplantingen op het erf. Peet is overleden en zijn erf is verkocht. Op het ogenblik van de inventarisatie werd er een nieuwe woning gebouwd.