20 resultaten


ID: 200260 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Speelhoven met tuinen en boomgaard

Haterbeekstraat 88-90 (Aarschot)
Voormalige hoeve van de heren van Speelhoven, afstammelingen van het huis van Aarschot. De herenhoeve uit de 16de-17de eeuw en vergrotingen uit de 19de eeuw met binnenplaats, tuin en boomgaard van circa 1,5 hectare werd omringd door een trapeziumvormige ringgracht. De site is nagenoeg onveranderd sinds de 18de eeuw; monumentale perelaar.


ID: 303286 | Landschappelijk element

Tuin van de Villa Spaas

Munsterbilzenstraat 28 (Bilzen)
Tuin bij een huis uit 1909, met mooi inrijhek, siervaas, bank, ijzeren prieel en enkele bomen uit de bouwtijd.


ID: 301844 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Borgloon, Groot-Loon (Borgloon)
Deze boomgaarden gelegen in het noorden van Grootloon werden ook op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) afgebeeld, hoewel ze niet direct aansloten bij de bebouwing. Nog steeds zijn hier verschillende aaneengesloten boomgaarden. Er zijn veel nieuwe aanplanten, per perceel een fruitsoort, maar her en der staan nog bomen van oudere generaties boomgaarden. Een notenboomgaard in het midden van het geheel is nog vrijwel volledig en heeft een meidoornhaag. De overige hagen langs de landweg werden grotendeels vervangen door veldesdoornhagen. Op verschillende plaatsen zijn ijzeren hekken aanwezig.


ID: 301723 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Broekomstraat (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard is aangeplant tussen 1930 en 1960. Dit sluit nog aan bij de periode van de agrarische geschiedenis waarbij de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en voor commercieel gebruik uitgebaat werden. Deze boomgaard wordt langst twee kanten begrenst door een meidoornhaag en heeft een ijzeren toegangshek. De boomgaard kent een uitval, maar bestaat nog grotendeels uit representatief uitgegroeide appel- en perenbomen.


ID: 305890 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met maretak

Colenstraat zonder nummer (Borgloon)
Tegenover de Kloostersite Mariƫnlof ligt een goed bewaarde oude hoogstamboomgaard. In de oude appelaars komt maretak voor. De hoogstamboomgaard is omgeven door een meidoornhaag en toegankelijk via een metalen hek.


ID: 305893 | Landschappelijk element

Cluster hoogstamboomgaarden nabij het kasteel van Gors-Opleeuw

Konijnenstraat, Mettekovenstraat, Opleeuwstraat (Borgloon)
De omgeving van het kasteel van Gors-Opleeuw is volledig aangeplant met hoogstamboomgaarden. Het gaat om een combinatie van oudere boomgaarden en jonge aanplanten. De meeste van deze hoogstamboomgaarden worden afgesloten door een traditionele meidoornhaag.


ID: 301649 | Landschappelijk element

Gemengde hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Neremstraat (Borgloon)
Hoogstamboomgaard met appel- en perelaars gelegen tussen de Neremstraat en de Weg naar Heks. Deze boomgaard dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 303560 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard van het kasteel van Rullingen

Rullingen 1 (Borgloon)
Collectieboomgaard van het kasteel van Rullingen.


ID: 301636 | Landschappelijk element

Aaneenschakeling van hoogstamboomgaarden en meidoornhagen

St.-Truidersteenweg (Borgloon)
Aaneenschakeling van enkele boomgaarden gelegen langs de Sint-Truidersteenweg nabij Borgloon. Deze beeldbepalende boomgaard wordt omgeven door meidoornhagen en heeft verschillende toegangshekken.


ID: 132569 | Landschappelijk element

Hoog- en halfstamboomgaard

Kattestraat 18 (Bornem)
Het voorerf van een hoeve bestaat langs de straatzijde uit een boomgaard met zowel hoog- als halfstamexemplaren. De boomgaard wordt doorsneden door de toegangsweg tot de hoeve en telt zowel perenbomen als appel- en pruimelaars.