Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

37 resultaten


ID: 132507 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van wintereik op de Klaverberg

Klaverbergstraat (As), Opglabbekerzavel, Vliegplein (Genk)
In het noordoosten van de gemeente As op de grens met Genk (Waterschei-Zwartberg)ligt het stuifduingebied Klaverberg. Op deze landduinen staan oude hakhoutstoven van wintereik. De meest monumentale en imposante stoven, bevinden zich op de grens van de gemeenten As en Genk, ongeveer op het hoogste punt van de landduin. Het ondergrondse wortelstel van deze eiken zou 800 jaar oud zijn.


ID: 76717 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Waalborre

Parklaan 20-24, 28 (Asse)
Domein Waalborre, heden openbaar park, met voormalig kasteeltje in cottagestijl, portierswoning en onderkomen voor de hovenier uit begin 20ste eeuw. Het park, aangelegd omstreeks 1910 in landschappelijke stijl, van 4,5 hectare kent een ongewoon groot aantal zeldzame bomen.


ID: 300774 | Landschappelijk element

Het Klein Park

Dreef 2, Klein Park 1 (Bierbeek)
Tot landhuis verbouwde vierkantshoeve van het voormalige Hof ten Poele, vermoedelijk voor het eerst aangepast omstreeks 1810 en bijkomend verbouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door park van bijna 11 hectare in vroege landschappelijke stijl, met groentekelder en tot vijvers opgestuwde beek, voorzien van cascade met waterspuwers; belangrijke aanplantingen rond 1860; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 300760 | Landschappelijk element

Het Groot Park

Groot Park 1-9, 13-19 (Bierbeek)
Park van circa 23 hectare, ontstaan rond een molen­vijver en een omstreeks 1750 gebouwd huis van plaisantie, in 1836-1837 heraangelegd in landschap­pelijke stijl, maar met be­houd van tal­rijke rechtlij­nig geometrische elementen, bijvoorbeeld het drevenpatroon van het '­bosquet', waarin in 1926 de paviljoenen van de psychiatrische kliniek 'Salve Mater' werden opgetrokken.


ID: 300752 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hottat

Holleweg 3 (Bierbeek)
Kasteel in eclectische stijl, wederopgebouwd na vernieling in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omgeven door landgoed van circa 45 hectare, waarvan de embryonale landschappelijke aanleg uit begin 19de eeuw rond 1840 wordt uitgebreid en rond 1900 grotendeels de 18de-eeuwse geometrische patronen verdringt.


ID: 130489 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van wintereik op Klaverberg

Opglabbekerzavel (Genk)
De hakhoutstoven van wintereik op de Klaverberg zijn uitzonderlijk omdat het om autochtoon plantmateriaal gaat. Deze enorme hakhoutstoven zijn naar schatting 800 jaar en hebben dus de Kleine Ijstijd (15de - 19de eeuw) overleefd. Dat net wintereiken tot deze enorme hakhoutstoven zijn uitgegroeid en niet zomereiken is te danken aan de oude boeren die handelden volgens het principe "Wintereiken geven minder eikels dus zomereiken sparen en wintereiken kappen". Met stamomtrekken gaande tot 17 meter behoren deze hakhoutstoven tot de grootste van Limburg. Dit exemplaar heeft een stamomtrek van net geen 8,5 meter.


ID: 130490 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van wintereik Klaverberg

Opglabbekerzavel (Genk)
Palend aan het beschermd landschap 'Steenkoolterrils van Waterschei' ligt de Klaverberg. De wintereiken hakhoutstoven (Querqus petrea) van de Klaverberg zijn uitzonderlijk omdat het om autochtoon plantmateriaal gaat en hebben dus een grote wetenschappelijke waarde. Er wordt geschat dat deze enorme hakhoutstoven ouder zijn dan 800 jaar en dus de Kleine Ijstijd (15e - 19e eeuw) hebben overleefd. Dat net wintereiken tot deze enorme hakhoutstoven zijn uitgegroeid en niet zomereiken is te danken aan de oude boeren die handelden volgens het principe "Wintereiken geven minder eikels dus zomereiken sparen en wintereiken kappen". Met stamomtrekken gaande tot 17 meter behoren deze hakhoutstoven tot de grootste van Limburg. Dit exemplaar heeft een stamomtrek van 12 meter.


ID: 130491 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van wintereik Klaverberg

Opglabbekerzavel (Genk)
De hakhoutstoven van wintereik op de Klaverberg zijn uitzonderlijk omdat het om autochtoon plantmateriaal gaat en hebben dus een grote wetenschappelijke waarde. Er wordt geschat dat deze enorme hakhoutstoven ouder zijn dan 800 jaar en dus de Kleine Ijstijd (15e - 19e eeuw) hebben overleefd. Dat net wintereiken tot deze enorme hakhoutstoven zijn uitgegroeid en niet zomereiken is te danken aan de oude boeren die handelden volgens het principe "Wintereiken geven minder eikels dus zomereiken sparen en wintereiken kappen". Met stamomtrekken gaande tot 17 meter behoren deze hakhoutstoven tot de grootste van Limburg.


ID: 133128 | Landschappelijk element

Opgaande wintereiken in Prinsenbos

Guldendal (Grimbergen)
Ten westen van het kasteeleiland ligt een cluster van een tiental wintereiken. De bomen staan in een bebost perceel en zijn opvallend hoog. De takvrije stammen die konden worden gemeten bedragen bij sommige bomen meer dan twintig meter, wat er op wijst dat de bomen heel hoog werden opgesleund.


ID: 133129 | Landschappelijk element

Twee opgaande wintereiken in het Prinsenbos

Guldendal (Grimbergen)
De twee opgaande eiken staan op de hoek van twee dreven in het gemeentelijk park bij de ruïne van het Prinsenkasteel, aan de rand van het open recreatieveld. Mogelijk betreft het een kruising tussen zomereik en wintereik.