Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1278 resultaten


ID: 301912 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde in stadstuin

Aalst (Aalst)
Zéér mooi ontwikkelde zilverlinde in de stadstuin horende bij een herenhuis. Het is een zilverlinde (Tilia tomentosa ‘Pendula’) met hangende twijgen en lange bladstelen. Hij heeft een zware stamomtrek van 419 cm, een totale hoogte van 33 meter en een kruindoormeter van 22 meter.


ID: 130036 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde als kapel- en hoekboom

Achtermaal, Maleveld (Aalst)
In de hoek van een perceel, daar waar een losweg uitkomt op Maleveld, werd een voor de regio zeldzame winterlinde geplant als hoekboom. De boom wordt traditioneel gesnoeid in de vorm van een kandelaar. In deze gekandelaarde boom werd een boomkapel opgehangen. De boom hangt met zijn kruin over de weg en wordt er door het onderdoor rijdend verkeer op vorm gebracht.


ID: 130348 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde als welkomstboom

Achtermaal 29 (Aalst)
Een opgaande winterlinde als welkomstboom bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Winterlinde is als soort eerder zeldzaam, doch hier op Maleveld staan er twee. De oudste van de twee is de gekandelaarde winterlinde als kapel- en hoekboom. Mogelijks is de welkomst linde hiervan een nakomeling en zijn ze genetisch verwant.


ID: 132093 | Landschappelijk element

Zilverlinde domein Ronsevaal

Brusselse steenweg 211 (Aalst)
De geïnventariseerde bomen in het kasteelpark Ronsevaal zijn aangeplant eind 19de eeuw bij de aanleg van het domein. Het bomenassortiment werd met de jaren uitgebreid, afgestorven bomen werden vervangen en in recentere, nieuw aangelegde delen zijn nieuwe bomen aangeplant. Er werd steeds gewerkt aan het bijhouden van een mooi plantenassortiment. De zilverlinde is een relict uit die rijke verzameling.


ID: 304271 | Landschappelijk element

Leilindenrijen en geschoren taxusbollen bij Sint-Jobkapel

Frans Roucelstraat, Kwalestraat, Sint Jobstraat (Aalst)
De kapelhof bij de Sint-Jobkapel herbergt een traditioneel aangelegde en onderhouden beplanting, bestaande uit een lijnaanplantingen met 27 leilindes en een onderbegroeiïng met 29 geschoren taxusbollen.


ID: 302586 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Gijzegem-Dorp (Aalst)
Ten noordwesten van de kerk staat op het kerkhof de vredesboom die in 1919, bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, werd geplant. Het is een zilverlinde met een stamomtrek van 321 cm (2016). Op het moment van de inventarisatie werd vastgesteld dat de kruin op een hoogte van 3 meter hoog was afgebroken. De resterende stam loopt opnieuw uit en heeft mogelijks nog voldoende kracht om het verdere bestaan van de vredesboom te verzekeren.


ID: 130407 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hofstade-Dorp (Aalst)
De vrijheidsboom bevindt zich op het dorpsplein van Hofstade, tegen de kerkhofmuur aan de westzijde nabij de toegang tot de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Volgens het ‘Liber Memoralis’ werd de boom op 22 november 1918 geplant, na de negenurendienst voor de gesneuvelde soldaten.


ID: 341 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren met omgevend perk

Kapellekensbaan (Aalst)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, is gedateerd 1762 en is omgeven door een perk met lindebomen en een hardstenen kruisbeeld van 1929.


ID: 305231 | Landschappelijk element

Etagelinde als hoekboom

Overbroekstraat, Vondelbeekstraat (Aalst)
Bij een wegsplitsing, in de scherpe hoek van een belendend perceel, werd een zomerlinde geplant als hoekboom. De lindeboom is opvallend gesnoeid en heeft een kuipvormige etage en een bolvormige eindknot boven op de stam. De boom werd aan de straatzijde voorzien van een boomkapel en werd aan de achterzijde vernageld. De boom cumuleert hier de functies van kapelboom en tevens ook als fetisjboom of meer specifiek als spijkerboom.


ID: 302847 | Landschappelijk element

Beboomd dorpspleintje met gekandelaarde linden

Bellemdorpweg, Mariahovelaan (Aalter)
Het dorpspleintje bij de waterpomp is beplant met acht gekandelaarde lindebomen, een negende staat bij het kerkhof. Het is een aanplanting van zomerlinden met een paar Hollandse linden die er vermoedelijk als inboet zijn ingebracht. De bomen zijn zéér beeldbepalend in de dorpskom.