40 resultaten


ID: 301912 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde in stadstuin

Aalst (Aalst)
Zéér mooi ontwikkelde zilverlinde in de stadstuin horende bij een herenhuis. Het is een zilverlinde (Tilia tomentosa ‘Pendula’) met hangende twijgen en lange bladstelen. Hij heeft een zware stamomtrek van 419 cm, een totale hoogte van 33 meter en een kruindoormeter van 22 meter.


ID: 302881 | Landschappelijk element

Hertoghepark

Desguinlei, Karel Oomsstraat, Markgravelei (Antwerpen)
Het domein Hertoghe vormt samen met het Hof van Leysen een overblijfsel van het Leikwartier, aangelegd tijdens de tweede helft van de 16de eeuw. In dit stadspark staan enkele kampioenbomen, waaronder een zwarte moerbei en een robinia.


ID: 134457 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Bergenhof

Oude Diestersebaan 132-134 (Bekkevoort)
18de eeuwse hoeve en neoclassicistisch landhuis uit 1840, waarvan het huidige uitzicht wordt bepaald door een bouwfase circa 1860, omgeven door een landschappelijk park van 3 hectare uit de periode 1850-1860; bezit diverse oude bomen en zeldzame boomsoorten bij de meer recente aanplantingen.


ID: 134669 | Landschappelijk element

Park van Uitbergen

Moleneindestraat 31 (Berlare)
Minstens tot de 16de eeuw opklimmende buitenplaats die evolueerde van een omwalde site tot een groot omgracht en ommuurd kasteeldomein met landschappelijke tuinaanleg en dendrologisch waardevol bomenbestand, overwegend daterend uit eind 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.


ID: 300752 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hottat

Holleweg 3 (Bierbeek)
Kasteel in eclectische stijl, wederopgebouwd na vernieling in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omgeven door landgoed van circa 45 hectare, waarvan de embryonale landschappelijke aanleg uit begin 19de eeuw rond 1840 wordt uitgebreid en rond 1900 grotendeels de 18de-eeuwse geometrische patronen verdringt.


ID: 133006 | Landschappelijk element

Zilverlinden als kerkhofbomen te Wintam

Eduard De Blockstraat zonder nummer (Bornem)
Op het kerkhof bij de Sint-Margarethakerk te Wintam werden 7 zilverlinden van de zelfde generatie aangeplant. De opgaande bomen zijn mooi ontwikkeld en hebben bijgevolg hun representatieve groeivorm behouden. De kerkhofbomen zijn in de dorpskom van Wintam beeldbepalend.


ID: 300800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Peten met tuin

Lubbeeksestraat 11 (Boutersem)
Eclectische villa die na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1919 werd heropgebouwd in eclectische stijl door Clement Peten. De oostvleugel van de voormalige hoeve werd heringericht als remise en stallen van de stoeterij. Omgeven door een informele 'herenboerentuin' (31 are) aangelegd circa 1860, met groentekelder en beplantingsheuvel; enkele monumentale bomen uit oorspronkelijke beplanting.


ID: 130966 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zilverlinde De Keizer

Polderstraat 2 (Brugge)
In de met een hekken afgesloten voortuin bij de Villa Hortensia staat een raar gevormde zilverlinde. De boom heeft een ent op een hoogte van 170 cm. Op die hoogte is een kroonenting uitgevoerd met entmateriaal van de hangende zilverlinde (Tilia petiolaris ‘Pendula). Zeven verticale enttakken zijn bekervormig uitgegroeid en op een hoogte van 7,5 meter geknot. De kroonenting is een boomkwekerijtechniek die veel in de fruiteelt werd uitgevoerd maar blijkbaar ook in de boomsierteelt zijn toepassingen kende.


ID: 304208 | Landschappelijk element

Hangende Zilverlinde bij Kasteel van Juffrouw Deschuijter

Hansbekedorp 10 (Deinze)
Achter het voormalige Kasteel van Juffrouw Deschuijter, momenteel het cultuurhuis genoemd, ligt een prachtig relict van een laat 19de-eeuwse tuin. Vandaag is het een drukbezocht parkje in het hart van het dorp. De mooie volgroeide bomen zijn representatief voor een plantenassortiment uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hangende zilverlinde maakt hier deel van uit.


ID: 134475 | Landschappelijk element

Tuin van het algemeen ziekenhuis

Michel Theysstraat 18 (Diest)
Overblijfsel in een sterk gedegradeerde omgeving van een vroeglandschappelijke tuin met serpentinevijver, uit het begin van de 19de eeuw; een gedeelte van de vijver en enkele oude bomen bleven bewaard.