Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

11 resultaten


ID: 132664 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant met populier als hoekboom

Vissegem (Brakel)
Gemengde houtkant op een talud met in deze beekvallei een erosie werende functie.


ID: 131221 | Landschappelijk element

Opgaande olm Citadelpark

Floraliënlaan, Norbert Rosseaudreef (Gent)
Boven op de aangelegde heuvelrug tussen de Koning Leopold II-laan en Norbert Rosseaudreef staat een enorm zwaar ontwikkelde olm. Het is een mooi ontwikkelde opgaande boom en is voor zijn soort de hoogste, dikste, oudste in de regio. De stamomtrek bedraagt circa 4 meter. Bovendien is ten gevolge van de dodelijke olmenziekte deze soort uiterst zeldzaam geworden. Op het moment van de inventarisatie was de boom gezond.


ID: 133139 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant langs Maalbeek

Kloosterdam (Grimbergen)
De hakhoutstoven van linde zijn op de linker oever van de Maalbeek gelegen. De stoven worden periodiek gekapt. De hakhoutstoven werden aangeplant met een welbepaalde functie, als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of als loofvoedering.


ID: 131470 | Landschappelijk element

Solitaire Hollandse iep

Badderijstraat (Hasselt)
Beeldbepalende, zeldzame Hollandse iep van rond 1890.


ID: 131061 | Landschappelijk element

Houtkanten met oude hakhoutstoven van es en olm

Beeldekensstraat (Herne)
Een onverhard deel van de Beeldekensstraat heeft zich in het landschap ingesneden in het reliëf. Op de beide steile taluds van de holle weg is een houtkant aanwezig. Op de zuidelijke talud zijn elf hakhoutstoven gemeten van gewone es (Fraxinus exelsior) en olm (Ulmus hollandica (x)). De Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) heeft een omtrek van 575 cm. De omtrekken van de essen varieert van twee tot zeven meter.


ID: 131075 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Mottenbergstraat (Herne), Brusselbaan, Plutsingenstraat (Pepingen)
De Brusselbaan en de Plutsingenstraat vormen een wegenstelsel dat zich in het reliëf heeft ingesneden. De houtkant bevindt zich op een steil talud van de holle weg. Verschillende soorten die in de houtkant voorkomen worden als hakhout beheerd. De houtkant bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), gewone es (Fraxinus exelsior), grauwe abeel (Populus canescens (x)) (grauwe abeel), ratelpopulier (Populus tremula), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur), ruwe iep (Ulmus glabra ), Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131306 | Landschappelijk element

Knotolm

Philipskouterstraat 16 (Herne)
De geknotte olm (Ulmus hollandica (x) 'Major') staat op een kadastrale perceelsgrens. Beide graslanden vormen samen een historische hoogstamboomgaard, waarvan nog enkele fruitbomen bestaan. De boom is ooit geknot geweest op ongeveer drie meter hoogte. Nu zijn vijf zware gesteltakken uitgegroeid, en heeft de boom een totale hoogte van 26 meter.


ID: 301661 | Landschappelijk element

Twee opgaande olmen

Kriktestraat (Lokeren)
Twee opgaande olmen staan op de wegberm van de Kriktestraat, en zijn mogelijk aangeplant als welkomstbomen bij de aanpalende voormalige boerenwoning.


ID: 303063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Waterhof met tuin

Staatsbaan 159 (Lubbeek)
Eclectische villa, gebouwd omstreeks 1869 door de weduwe van een van de nazaten Van Roost, met koetshuis aan de Gellenbergstraat. Het pand is gelegen in een tuin in landschappelijker stijl, met enkele zeldzame oude bomen en een vijver met eilandje.


ID: 300432 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Bisdom

Dreef 46, Grotstraat 49 (Overijse)
Landhuis uit 1881 met dwarse uitbreiding geregistreerd in 1920 en bijgebouwen ontstaan uit een oudere hoeve, gelegen in een groot domein met aangelegde tuin en moestuin.