Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27 resultaten


ID: 134408 | Landschappelijk element

Park Liedeberg en park Lindenberg

Liedeberg 1-2 (Aarschot)
Twee aanpalende parken (samen circa 6 hectare) in landschappelijke stijl in oorsprong rond eclectische villa's gebouwd begin 1900 op een noordhelling boven de Demervallei, met een (tot voor kort) mooi uitzicht over de vallei; voorbeeld van een 'geleend landschap'. De eclectische villa Lindenberg bleef bewaard.


ID: 212490 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Kamillusinstituut

Krijkelberg 1-2, 1A-B (Bierbeek)
Tussen 1928 en 1932 werd op de Krekelberg te Bierbeek door de Broeders van Liefde een gesticht gebouwd voor 800 behoeftige krankzinnige mannen. Het psychiatrisch instituut is hiërarchisch-organisch gestructureerd (de kapel in het midden), met omringende eclectische tuinaanleg uit 1930 over circa 15 hectare. Het domein is symmetrisch en modulair opgebouwd rond diverse eenheden (een administratief gebouw, een dodenhuisje, een feestzaal, een washuis, een watertoren, ....) en paviljoenen in een eclectische, op streekeigen historische stijlen gesteunde architectuur. De paviljoenen hebben elk, afwisselend, strak geometrische en landschappelijke deeltuinen waarin invloeden van de 'Nouveau jardin pittoresque' te herkennen zijn. Achteraan het domein zijn de hoeve en de begraafplaats gelegen. De gebouwen werden ontworpen door Alfons Van de Vijver.


ID: 551 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis Pétry met tuin

Klokkestraat 19 (Bilzen)
Het eclectisch burgerhuis Pétry werd in 1865 gebouwd in eclectische stijl door dokter Gérard François Wéry Van Herckenrode. Achter het gebouw ligt een tuin.


ID: 134501 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Appelburg met tuin

Kruineikestraat 97 (Haacht)
Eclectische villa, gebouwd door Alfons Persoons in 1914-1919. Gelegen op de grens met Wespelaar,op 150 meter van de fabriek van melkafromers, die hij samen met zijn broer Jules en andere familieleden rond de eeuwwisseling had laten optrekken. Park met vijver, aangelegd in 1919, oorspronkelijk 2,30 hectare, nu gehalveerd, enkele zeldzame boomsoorten en monumentale bomen die ouder zijn dan de aanleg.


ID: 303191 | Landschappelijk element

Kasteelpark Lobos

Lobosstraat 1-2 (Halen)
Dendrologisch interessant parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit het einde van de 19de eeuw, nu bij een buitenhuis met uitzicht uit dezelfde periode, maar met oudere kern en ouder neerhof. De site is van feodale oorsprong en volgde de neerhof-opperhof­structuur. Inrijhek en boogbrug over de vijver.


ID: 134628 | Landschappelijk element

Park van de abdij van Herkenrode

Herkenrodeabdij 1-4 (Hasselt)
Interessant park in land­schap­pel­ijke stijl teruggaand tot de 'Engelse tuin' van het einde van de 18de eeuw, aangelegd ter plaatse van de oude parterretuinen, met latere aanpassingen en aanplantingen; deel van het uitge­strekt histo­risch domein van het voormalig abdij­ com­plex der Cisterciënzerinnen.


ID: 134613 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Runkst

Runkstersteenweg 370 (Hasselt)
Kasteeldomein, nu van ongeveer 8 hectare, met park in landschappelijke stijl met riant karakter, uit de laatste jaren van de 19de eeuw, gegroeid uit een ouder land­goed met boerderij en in het eerste kwart van de 19de eeuw, een vroeg-landschappelijk park.


ID: 134615 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Holland

Salvatorstraat 20 (Hasselt)
Park in landschappelijke stijl met riant karakter uit de 19de eeuw, met modernistische midden­parterre uit 1925, bij het Sint-Sal­vator­zie­ken­huis, voor­ een kas­teel Holl­and.


ID: 134629 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Schimpen

Stevoortse kiezel 192 (Hasselt)
Tuin in landschappelijke stijl met pittoresk karakter (onge­veer 2,5 hectare) bij een eclectisch heren­huis met wagen­huis en achterliggend bos, aangelegd om­streeks 1870.


ID: 134309 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hex

Hekslaan 1 (Heers)
Meer dan 100 ha groot landgoed voor een deel in terrasvorm aangelegd op de flank van een helling die het dorp domineert.