Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

60 resultaten


ID: 132100 | Landschappelijk element

Mammoetboom domein Ronsevaal

Brusselse steenweg 211 (Aalst)
De geïnventariseerde bomen in het kasteelpark Ronsevaal zijn aangeplant eind 19de eeuw bij de aanleg van het domein. Het bomenassortiment werd met de jaren uitgebreid, afgestorven bomen werden vervangen en in recentere, nieuw aangelegde delen zijn nieuwe bomen aangeplant. Er werd steeds gewerkt aan het bijhouden van een mooi plantenassortiment. De mammoetboom is een relict uit die rijke verzameling.


ID: 134407 | Landschappelijk element

Park Elzenhof

Nieuwland 1-3 (Aarschot)
Landschappelijk park met vijver, aangelegd rond 1850 naast buitenverblijf, later omgebouwd tot eclectisch kasteel; oorspronkelijk 7 hectare lusthof, rond 1900 bijna 14 hectare, later weer gehalveerd; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 200552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.


ID: 11634 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Schoonselhof

Krijgsbaan 100 (Antwerpen)
Het kasteeldomein met hoeve waarvan de oorsprong opklimt tot de 14de- en 16de eeuw, werd in 1911 door de stad Antwerpen aangekocht, ingericht als stedelijke begraafpark, in 1921.


ID: 134027 | Landschappelijk element

Tuin van het Kasteel van Rampelberg

Nieuwstraat 99 (Asse)
Tuin in landschappelijke stijl van 34 are, oorspronkelijk 70 are, rond een neo-Vlaamserenaissance villa van 1874.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 300752 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hottat

Holleweg 3 (Bierbeek)
Kasteel in eclectische stijl, wederopgebouwd na vernieling in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omgeven door landgoed van circa 45 hectare, waarvan de embryonale landschappelijke aanleg uit begin 19de eeuw rond 1840 wordt uitgebreid en rond 1900 grotendeels de 18de-eeuwse geometrische patronen verdringt.


ID: 134469 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Schiplaken

Kasteeldreef 5-6 (Boortmeerbeek)
Landhuis uit de wederopbouwperiode, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar model van het voormalige neoclassicistisch landhuis uit circa 1820; heropgebouwd landhuis met oudere dienstgebouwen uit de 18de en 19de eeuw, omgeven door landschappelijk park; kasteeldomein teruggaand op oudere kasteelsite in oorsprong een middeleeuwse kasteelmotte, tijdens de 17de eeuw omgebouwd tot barokke waterburcht met parterretuin, oranjerie en sterrenbos; circa 1820 heraangelegd als romantisch 'rivierlandschap' uitlopend in bos van circa 100 hectare.


ID: 304736 | Landschappelijk element

Mammoetboom

Mellenstraat (Borgloon)
Deze mammoetboom werd zeer waarschijnlijk aangeplant bij het park van het kasteel van Gorsleeuw. Vanuit het park is er een zicht op het kapelletje en de boom. De kapel en boom staan in de hoek van de dreef die vanaf het kasteel naar de Tongersesteenweg loopt. Of de boom eerst of gelijktijdig met de kapel werd geplaatst is niet zeker. De boom heeft een omtrek van ongeveer 6m. Het kapelletje dateert uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 132537 | Landschappelijk element

Twee sequoia's bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat (Bornem)
Waar de gemengde dreef overgaat in een beukendreef, werden op de kruising met de Kasteelstraat twee sequoia's geplant. Deze mammoetbomen kunnen uitgroeien tot imposante blikvangers. De aanplant van de twee bomen maakt deel uit van de aanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde.