Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15 resultaten


ID: 131467 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Schellandpolderdijk (Bornem)
Langs de Schellandpolderdijk ligt op de Scheldeoever een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


ID: 133424 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen bij weiland

Hoogbos (Brakel)
De knotbomenrijen rond het weiland bestaan voornamelijk uit schiet- en gele bindwilg. Ook kraakwilg en één haagbeuk komen voor.


ID: 133477 | Landschappelijk element

Houtkant bij Mijnwerkerspad

Livierenstraat, Roensveldstraat, Verrebeke (Brakel)
De houtkant bevindt zich op de oostelijke en de westelijke talud van het Mijnwerkerspad, een voormalige spoorwegbedding. Hier is de spoorwegbedding ingegraven in de Wallekouter. Het huidige pad ligt in een holle weg gevormd door de taluds van de voormalige spoorwegbedding.


ID: 132660 | Landschappelijk element

Kaphaag bij verdwenen hoeve

Vissegem (Brakel)
Gemengde kaphaagrestanten als erfafsluiting bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Het gemengd voorkomen van els, haagbeuk, es, canadapopulier en kraakwilg geeft ons mogelijks een beeld van een veelal verdwenen praktijk.


ID: 131949 | Landschappelijk element

Bulkenlandschap Paradijskouter

Treinstraat (Gent)
Langs de spoorlijn Gent - Brugge, ter hoogte van de Treinstraat te Drongen, bevindt zich een relict van een bulkenlandschap bestaande uit hakhout en in mindere mate uit knotbomen, die hoofdzakelijk bestaan uit schietwilg, kraakwilg, zwarte els en gewone es.


ID: 132711 | Landschappelijk element

Soortenrijk valleibosje langs de Windgatbeek

Sasbaan (Lebbeke)
In de Dendervallei, tussen de Dender en de Windgatbeek in de omgeving van het kasteel van Wieze (ten noorden van de Sasbaan) bevindt zich een typisch valleibosje van natuurlijk gevormde heesters, waarbij de bosranden en houtkanten een uitzonderlijke soortenrijkdom herbergen.


ID: 132025 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Hollebeek, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Gemengde beekbegeleidende houtkant langs de Hollebeek met opgaande bomen van els, es, zomerlinde, schietwilg, canadapopulier en zomereik; knotbomen van els, es en zomerlinde; hakhout van els, es, hazelaar, Noorse esdoorn, esdoorn en kraakwilg. Naast de traditioneel beheerde soorten is de houtkant al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, gladde iep, vlier, sneeuwbes, taxus en rode kornoelje. De houtkant bij de meanderende Hollebeek is nuttig als oeverversteviging.


ID: 301403 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van kraakwilg

Oude Pontweg, Trekweg (Merelbeke)
Langs een weiland is een knotbomenrij van kraakwilg van ongeveer 155 meter lang aangeplant om de perceelsgrens te markeren.


ID: 301404 | Landschappelijk element

Knotbomen van kraakwilg en canadapopulier

Oude Pontweg, Trekweg (Merelbeke)
Drie knotbomen bestaande uit twee kraakwilgen en een Candapopulier vormen een restant van de vroegere perceelsrandbegroeiing bij een weiland. De zwaarste knotboom heeft een stamomtrek van 420 cm.


ID: 131393 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde knotwilg op perceelsgrens

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)
Centraal op een weiland, langs de Geraardsbergse steenweg, staat een enorme knotwilg. De boom had in 2002 een stamomtrek van 618 cm en een kruindoormeter van 22 meter. De knotwilg is in lange tijd niet meer geknot geweest en dreigt met zijn enorm breed ontwikkelde kruin open te scheuren.