Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

443 resultaten


ID: 60 | Bouwkundig element

Beurs van Amsterdam

Grote Markt 26 (Aalst)
Hoekgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen in renaissancestijl bekroond met vier barokke topgevels met in- en uitgezwenkte top, opgericht in 1630-34, van bouwmeester Jan du Can of Gaspar Van der Moesen.


ID: 140 | Bouwkundig element

Huis Dirk Martens

Lange Zoutstraat 36 (Aalst)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met verhoogde halsgevel met vermenging van classicistische en laatbarokke elementen, vermoedelijk te situeren eind 17de eeuw of begin 18de eeuw.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 241 | Bouwkundig element

Laatbarokke stadswoning

Priester Daensplein 6 (Aalst)
Laatbarok diephuis met twee en een halve bouwlaag van twee traveeën onder zadeldak uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Combinatie van trap- en halsgevel onder driehoekig fronton met topstuk.


ID: 33418 | Bouwkundig element

Vrekkemkapel

Vrekkemstraat (Aalter)
Barok kapelletje op rechthoekige plattegrond, met één travee onder zadeldak, wellicht opklimmend tot de 17de eeuw doch over het ontstaan is niets gekend.


ID: 4782 | Bouwkundig element

Samenstel van traditionele panden met barokpoort

Adriaan Brouwerstraat 17, Korte Zeevaartstraat 2 (Antwerpen)
Samenstel van twee traditionele panden op de hoek van Adriaan Brouwerstraat en Korte Zeevaartstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, met barokpoort en trapgevel.


ID: 4786 | Bouwkundig element

Brouwershuis

Adriaan Brouwerstraat 20 (Antwerpen)
Brouwershuis In 1553 opgericht als "Waterhuis" door Gilbert Van Schoonbeke om zijn omliggende brouwerijen van zoetwater te voorzien. In 1582 werd het Waterhuis, sinds 1561 in het bezit van de stad, het gildehuis van het Brouwersambacht.


ID: 4780 | Bouwkundig element

Burgerhuis met barokpoort

Adriaan Brouwerstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw. Aangepaste bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters in omlopende bandomlijstingen; ankers met gekrulde spie. Links barokpoort afkomstig van de vroegere brouwerij "De Gulde Sterre".


ID: 4788 | Bouwkundig element

Salvator

Ambtmanstraat 3-5 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis, een samenstel van de huizen “Salvator” en “den Keyser”, waarvan de oorsprong opklimt tot het eerste kwart van de 16de eeuw, en dat in de loop van de 17de, de 18de en de 19de eeuw tot de huidige vorm werd uitgebouwd. Het complex met een gevelfront in laatclassicistische stijl, omvat een binnenplaats en een tuinpaviljoen in barokstijl, en interieurs in rococostijl.


ID: 4807 | Bouwkundig element

Den Bock

Arenbergstraat 17 (Antwerpen)
Herenhuis Den Bock met oudste vermelding in 1578. Het pand kwam in 1619 in bezit van de kunstschilder Jan Breughel de Oude, die er zes jaar later overleed. Het complex in traditionele bak- en zandsteenstijl klimt in kern op tot 1556-1561.