Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

903 resultaten


ID: 38827 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiels

Kerkstraat (Affligem)
Parochiekerk afhankelijk van de abdij van Affligem, vormde samen met Essene slechts één parochie tot het derde kwart van de 13de eeuw. In zijn huidige vorm, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauratie.


ID: 31659 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegondis

Hoogdorpsstraat 1 (Alken)
Gotische kerk op de plaats van een zeer oude, religieuze stichting, die tot de 11de eeuw aan Luik toebehoort.


ID: 16124 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding en kerkhof

Alexis Decarneplein (Alveringem)
Neogotische hallenkerk naar ontwerp van A. Verbeke van 1889, met kerkhof ten noorden, westen en zuiden, omzoomd met doornhaag. Gekasseide westelijke toegangsweg afgezet met bakstenen muurtje met hek. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren, een driebeukige schip van vier traveeën, een uitspringend transept, een koor en twee zijkoren van twee rechte traveeën en driezijdige hoofdkoorsluiting; twee sacristieën weerszijden het koor; tegen zuidelijke zijbeuk aanleunende doopkapel.


ID: 15924 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Bellestraat (Alveringem)
Buiten de eigenlijke dorpskom ingeplante en georiënteerde hallenkerk ten noorden van de Weegschede op einde van veldwegel zogenaamd Kasteeldreef. Deels bewaard kerkhof omgeven door beuken en gracht ten zuiden. In oorsprong, romaanse kerk zonder transept en toren (?). Vermoedelijk eind 13de eeuw, bouw van vroeggotische middentoren waarbij de zijbeuken langs de toren doorliepen.


ID: 16456 | Bouwkundig element

Hoeve Hofstede Inghels

Beverenstraat 19 (Alveringem)
Hoeve uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw; U-vormige opstelling van de hoevegebouwen met bakstenen stoep rondom begraasd erf met resten van vroegere omwalling ten noordwesten en noordoosten. Ten zuidwesten, haaks tegen het boerenhuis aanleunend stalgebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 15811 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.


ID: 16128 | Bouwkundig element

Hoeve Kleen Eversam

Eversamstraat 9 (Alveringem)
Meerledige hoeve midden weilanden; interessant boerenhuis op lage terp, deels omwald ten zuidoosten; bereikbaar via onverharde oprit. Kleine moestuin voor erfzijdegevel (ten zuiden). Storende 20ste-eeuwse loods ten noordwesten.


ID: 15964 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Hoogstadestraat (Alveringem)
Parochiekerk gelegen midden een omhaagd, met dubbele linderij omzoomd kerkhof. Oorspronkelijk laatgotisch bedehuis met 16de-eeuwse kruisingtoren. Nieuwe kerk naar ontwerp van architect L. Allaert van 1975; brandglas-in-beton naar ontwerp van L. Holvoet. Westtoren van drie geledingen, gestut door middel van hoeksteunberen met versnijdingen, onder ingesnoerde naaldspits. Verankerde gele baksteenbouw; aanwezigheid van ijzerzandsteen voornamelijk boven het westportaal. Op het kerkhof bevindt zich het graf van de Belgische soldaat Camille Vanelslande, omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 16066 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Leiseledorp (Alveringem)
Gebouw van gele baksteen onder zadeldaken (leien) gedomineerd door kruisingstoren; omgevend kerkhof afgezoomd met bomen; inplanting op het dorpsplein.


ID: 16103 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Apollonia

Oerenstraat (Alveringem)
Laatgotisch kerkje uit begin 16de eeuw, ter vervanging van een romaans bedehuis, waarvan het koor in de nieuwe bouw werd geïntegreerd. Sacristie van 1803. Restauratie in 1896 naar ontwerp van architect J. Vinck uit Veurne. Gele baksteenbouw met aanwezigheid van ijzerzandsteen.