Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4536 resultaten


ID: 136 | Bouwkundig element

Huis Stadt van Antwerpen

Lange Zoutstraat 18 (Aalst)
Diephuis van drie traveeën, twee bouwlagen en hoge trapgevel van 10 trappen en topstuk, opklimmend tot de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenstijl in rijke uitvoering met verwerking van een paar barokornamenten.


ID: 192 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Molenstraat 45 (Aalst)
Het classicistisch herenhuis bestaat in kern uit twee of drie 17de-eeuwse panden, die op het einde van de 18de eeuw werden samengevoegd, en gelegen zijn rond een binnentuin met aangrenzende bijgebouwen uit de 19de eeuw.


ID: 394 | Bouwkundig element

Hoeve Monnikenhof

Monnikenhofbaan 4-6 (Aalst)
Volledig verbouwd hoevecomplex opklimmend tot de 17de eeuw. Heden U-vormige hoeve met gekasseid erf. Voormalig woonhuis ten noordoosten, deels omgevormd tot stal, in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw. Klein dienstgebouw haaks tegen de voorgevel; bakstenen dienstgebouwen uit de 19de eeuw, afgewerkt met vlechtingen.


ID: 360 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Muntstraat 2 (Aalst)
U-vormige hoeve met gekasseid erf met tuin, vijf traveeën breed woonhuis onder zadeldak uit de 17de tot 18de eeuw, links vermeerderd met één travee, waarin jaartal 1770 op de bovendorpel van het kruiskozijn.


ID: 440 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Nieveldriesweg 26 (Aalst)
Semigesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met grote mestvaalt in bakstenen ommuring.


ID: 340 | Bouwkundig element

Molenhuis

Ninovesteenweg 28 (Aalst)
Voormalig molenhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, heden aangepast tot woonhuis met dubbelhuisopstand. Van de oude olieslagmolen, eerst werkend met paardenkracht, later met stoom, bleef het rad, de as en het wiel, alsook de paardenput behouden.


ID: 212 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Onderwijsstraat 1, Oude Vismarkt 13 (Aalst)
Het complex omvat een aantal gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met circa 200-jarige beuk, met neogotische westvleugel en poort van 1878; ten oosten complex met georiënteerde kapel uit het eerste kwart van de 15de eeuw met mogelijke oudere kern en latere aanpassingen; ten noorden, de kloostergang en conventgebouwen uit het vierde kwart 15de eeuw en de 17de eeuw, en ten zuiden, het 17de-eeuws hospitaal met latere uitbreidingen.


ID: 217 | Bouwkundig element

Huis Het Half Maantje

Pontstraat 10 (Aalst)
Het hoekhuis bleek na het verwijderen van de gevelbezetting te behoren tot één van de zeldzaam geworden voorbeelden van met baksteen ingevulde vakwerkbouw. Het hoekhuis uit het laatste kwart van de 17de eeuw telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een afgesnuit zadeldak.


ID: 215 | Bouwkundig element

Huis Erve de Stove

Pontstraat 2, Stoofstraat (Aalst)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder afgesnuit zadeldak, gecombineerd met schilddak over de drie traveeën van de zijgevel. Aansluitende haakse dienstgebouwen. Ten oosten, kleine schuur met aanleunend wagenhuis met 19de-eeuwse gevelindeling. In de Stoofstraat: grote overluifelde rondboogpoort gevat in een rechthoekige omlijsting van hardsteen.


ID: 221 | Bouwkundig element

Hoekhuis met Mariabeeld

Pontstraat 21 (Aalst)
Hoekhuis van twee bouwlagen en respectievelijk twee en vier traveeën, onder mansardedak, met gecementeerde gevels met rechthoekige muuropeningen. Sierlijk 18de-eeuws Mariabeeldje met kind tegen de afgeschuinde hoek van de bovenverdieping.