Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 227 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Catharina

Begijnhof 40A (Aalst)
Gebouwd in 1787-1794 naar ontwerp van Jan De Staercke van Nederbrakel, op het domein van het vroegere Wilhelmieten- of Sterherenklooster, en noordzuid georiënteerd. Zeldzaam voorbeeld van late ancien-régime-kerkbouw in classicistische stijl, opgetrokken uit bakstenen en afbraakmateriaal van de vermelde kloosterkerk


ID: 353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Gijzegem-Dorp 20 (Aalst)
Classicistische pseudobasilicale naar ontwerp van Philippus Gobert, augustijnermonnik te Gent, 1772 gedateerd op een gevelsteen in de westgevel rechts en gelegen op een hoogte, middenin ommuurd tuintje met Vrijheidsboom van 1919, ter plaatse van het oorspronkelijk kerkhof. Gietijzeren hek met postamenten van hardsteen voor de westgevel.


ID: 388 | Bouwkundig element

Herenhuis de Liser

Grote Baan 193 (Aalst)
Het laatclassicistisch herenhuis werd begin 19de eeuw in opdracht van Ferdinand de Liser verbouwd en uitgebreid. Op de plaats van dit gebouw stond een oudere constructie die voor de bouw gedeeltelijk moest worden afgebroken. Van deze oude constructie bleven enkele getuigen bewaard in het voormalige verblijf voor het huispersoneel en de kelders.


ID: 416 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Hofstade-Dorp 10 (Aalst)
Gotische kerk met onder meer 14de-eeuwse kruisarmen en 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen, op een lichte hoogte gelegen in het dorpscentrum en beschaduwd door een linde en taxusbomen. Omringd door een zandstenen muur, heropgebouwd in 1858 met geblokte neoclassicistische stijlen met siervaas bij de westelijke ingang. Vergroend kerkhof met graftekens tegen de kerkmuur.


ID: 96 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Keizersplein 33 (Aalst)
Laatclassicistische woning uit het tweede decennium van de 19de eeuw, die als blikvanger, namelijk als perspectiefsluiting in de as van de Boterstraat, het oorspronkelijk concept van het Keizersplein moest beheersen. Herenhuis met drie bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak, met links, afzonderlijk deurrisaliet van twee bouwlagen onder plat dak.


ID: 300689 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Keizersplein 49 (Aalst)
Het 19de-eeuwse, classicistische herenhuis heeft een bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De gelijkvloerse verdieping is uitgewerkt met imitatiebanden.


ID: 200757 | Bouwkundig element

Herenhuis met paardenstallen

Keizersplein 65 (Aalst)
Herenhuis met bepleisterde lijstgevel van zeven traveeën, waarvan twee om de hoek, en drie bouwlagen waarvan het gelijkvloers met rondboogpoort en -vensters met buitenluiken als sokkel dienst doet. Inrijpoort met oorspronkelijk een doorgang naar de paardenstallen en tuin.


ID: 120 | Bouwkundig element

Huis De Meerminne

Kerkstraat 20 (Aalst)
Eenvoudige classicistische lijstgevel met zandstenen parement, bekroond met een geprofileerde kroonlijst en een beschilderd driehoekig fronton, boven de twee middeltraveeën, gedateerd 17/79 aan weerszij van de centrale oculus, verrijkt met slingerornamenten.


ID: 192 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Molenstraat 45 (Aalst)
Het classicistisch herenhuis bestaat in kern uit twee of drie 17de-eeuwse panden, die op het einde van de 18de eeuw werden samengevoegd, en gelegen zijn rond een binnentuin met aangrenzende bijgebouwen uit de 19de eeuw.


ID: 493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwerkerken-Dorp 1A (Aalst)
Heterogeen gebouw met driebeukig schip van vijf traveeën van 1772 en vierkante kruisingstoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw, geflankeerd door een overblijvende travee van het voormalig schip uit de 14de eeuw en door een sacristie van 1760 met oudere onderbouw en tot slot een laatgotisch koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting van 1563-68.