1496 resultaten


ID: 28147 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Moregem

Heerbaan 5-6, 6A, Koestraat 3 (Wortegem-Petegem)
Het kasteelensemble van 1792-1798, gelegen op de site van verdwenen waterkasteel van 1588 met neerhof en drie opeenvolgende bruggen, werd gebouwd door K. van Spiere in renaissancestijl. De grachten werden gevoed door de Molenbeek. Het domein kwam in de 18de eeuw in het bezit van de familie Van Hoobrouck.


ID: 28139 | Bouwkundig element

Kasteeldomein de Ghellinck

Kortrijkstraat 70, 74, 104, zonder nummer (Wortegem-Petegem)
Het kasteeldomein de Ghellinck vormt een voorbeeld van een kasteeldomein met authentieke elementen uit de 19de eeuw. Het domein omvat het park met zijn waterpartijen, brugjes, omgracht voorhof en brug met drie bogen van het verdwenen kasteel op een oude motte, de vroegere dienstgebouwen zoals de voormalige paardenstal en zadelmakerij, archiefzaal , oranjerie en bibliotheek, een bijgebouw in Doornikse steen, de vroegere conciërgewoning en de voormalige jachtopzichterswoning.


ID: 28230 | Bouwkundig element

Domein 't Oud Kasteel

Scheldestraat 4 (Wortegem-Petegem)
't Oud Kasteel is een omgracht kasteel in classicistische stijl dat in 1789-1790 werd gebouwd op de ruïnes van de versterkte burcht in opdracht van Judocus Clemmen, naar verluidt naar ontwerp van architect David 't Kindt. Vroeger indrukwekkend rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw. Vandaag rest er een ruïne van één bouwlaag met vijf traveeën geleed door pilasters. Ten westen, voormalig koetshuis.


ID: 14466 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Dorpsstraat 87 (Wuustwezel)
Vrijstaande dubbelhuis in classicistische stijl gedateerd 1738 door middel van muurankers.


ID: 14503 | Bouwkundig element

Rentmeesterswoning

Oud-Dorpsstraat 41 (Wuustwezel)
Classicistisch dubbelhuis met haakse bijgebouwen, gedateerd 1786, omgeven door prachtige omhaagde tuin.


ID: 14557 | Bouwkundig element

Herenhuis Het Vagevuur

Dorp 16 (Zandhoven)
Classicistisch herenhuis mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw, huidige uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 14549 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Montens

Kasteelstraat 1 (Zandhoven)
Het huidig uitzicht van het kasteel gaat voornamelijk terug tot de 18de eeuw. Het kasteeldomein omvat naast het kasteel een park met vijver, prachtige dreven, akkers en weilanden. Het kasteel beschikt nog over een gedeeltelijke slotgracht.


ID: 40907 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof en Lourdesgrot

Sint-Lambertusstraat 26 (Zaventem)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk ingebouwde vieringtoren uit de 13de eeuw, noordelijke zijbeuk van 1615 en zuidelijke van 1766, ommuurd kerkhof met loudesgrot.


ID: 209887 | Bouwkundig element

Vijverskasteel

Heidelbergstraat 29, 29A (Zedelgem)
Kasteeldomein met bijgebouwen, gelegen in een groot park met vijver. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) opgenomen als puntrelict binnen de relictzone "Kasteelparken en bosgebieden Sint-Andries – Varsenare".


ID: 84099 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 8 (Zele)
Beeldbepalend burgerhuis in classicistische stijl. Eén van de oudste gebouwen in Zele die volgens de overlevering in 1798 in opdracht van rentenier J.-B. Rosseels gebouwd werd. Fraaie woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met rechts garage ter vervanging van vroeger wagenhuis.