1497 resultaten


ID: 76780 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godardus

Schutstraat 4 (Asse)
Classicistische zaalkerk, gebouwd in 1764 in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden, en tot op vandaag omringd door een ommuurd kerkhof.


ID: 76782 | Bouwkundig element

Kasteel Hof te(r) Zittert met bijgebouwen

Schutstraat 6 (Asse)
Volledig omgracht kasteeltje met classicistisch uitzicht en bewaarde aanhorigheden ten noorden, gelegen buiten de omgrachting: een portierswoning en paardenstallen en een stal met aansluitend bakhuisje.


ID: 76860 | Bouwkundig element

Kasteel

Theodoor Coppensstraat 241 (Asse)
Buiten de dorpskom gelegen, classicistisch geïnspireerd kasteel, opgetrokken in 1780 naar ontwerp van hofarchitect L.B. Dewez in opdracht van baron d’Olmen de Poederlee.


ID: 76740 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Weversstraat 1 (Asse)
Voormalige herenwoning, uit begin 18de eeuw, sinds 1835 ingericht als zwartzusterklooster en bijhorend weeshuis, midden 19de eeuw uitgebreid met een kleine kapel en eind 19de eeuw met een grotere neogotische kapel.


ID: 76348 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat zonder nummer (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendeheffers van de parochie sinds 1261.


ID: 76100 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Assenede

Markt 4 (Assenede)
Imposante laatclassicistische constructie, oorspronkelijk gebouwd als Landhuis of schepenhuis van het Ambacht Assenede in 1771. Het oudst gekende schepenhuis, gelegen ten zuidwesten van de kerk, werd opgericht in 1502 en zou het 14de-eeuwse "schoutheethuus" vervangen.


ID: 76013 | Bouwkundig element

Notariswoning

Markt 6 (Assenede)
Voormalige notariswoning, thans zogenaamd "Landbouwershuis". Burgerhuis gebouwd in 1778 (zie jaarcijfers op gevel) door notaris Franciscus Xaverius Mys en zijn echtgenote Anna Jacoba Pijnaert.


ID: 76119 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Prins Boudewijnlaan zonder nummer (Assenede)
Classicistische kapel, op de voorgevel en op een steentje in de achtergevel 1773 gedateerd. Volgens documenten van 1750 in het kerkarchief van Assenede, werden er toen reeds plannen gemaakt om een nieuwe kapel op te richten met financiële en materiële steun van de parochianen.


ID: 79040 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 381 (Avelgem)
Het kasteel naar ontwerp van architect Le Saffre vormt een exponent van de neoclassicistische strekking in de kastelenbouw, geïnspireerd op de Franse, voornamelijk Loire-kastelen, voorzien van een merkwaardig en belangrijk interieur. De oranjerie en afhankelijkheden kaderen in de algehele renovatie van het domein (1850-1870) onder graaf Henri de Beauffort.


ID: 89389 | Bouwkundig element

Sint-Joris-ten-Distel-kerk

Kerkstraat 8 (Beernem)
De parochiekerk toegewijd aan Sint-Joris-ten-Distel is gelegen langs de Kerkstraat en is vanouds een bedevaartsoord tegen "zilt en distel", door de relikwie van Sint-Joris.