Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

203 resultaten


ID: 24626 | Bouwkundig element

Burgerhuis in empirestijl

Drongenhof 11 (Gent)
Groot burgerhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met lijstgevel in empire, daterend uit eerste kwart 19de eeuw.


ID: 20310 | Bouwkundig element

Hoekhuis in laat-empirestijl

Ekkergemstraat 115-119 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen met zadeldaken, opgetrokken in laat-empirestijl in 1842. Voorgevel van vier traveeën en zijgevel van één travee onder driehoekig fronton, gemarkeerd door grote rondboogvormige muuropeningen.


ID: 26327 | Bouwkundig element

Kasteel De Blauwe Boomgaard

Ernest Solvynsdreef 59 (Gent)
Voormalig buitengoed van de familie Solvyns-Martens. Het kasteeltje vertoont een 19de-eeuws uitzicht. Voorgevel van zes traveeën met vierkante traptoren ten oosten en licht vooruitspringende deurtravee. In de tuin bakstenen wagenhuis onder zadeldak, geritmeerd door rondboogarcade met rechthoekige poorten en deur.


ID: 19510 | Bouwkundig element

Burgerhuis in empire

Ferdinand Lousbergskaai 137 (Gent)
Empirehuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 19497 | Bouwkundig element

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote". Alleenstaand herenhuis in empirestijl met bepleisterde lijstgevels. Vanaf 1949 openstelling van de tuin als Koningin Astridpark met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Tuin aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken en arduinen hekpijlers met bolbekroning. Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 19141 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 20330 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen

Galgenberg 27-29 (Gent)
Geheel opgesplitst in drie woningen met samen zes traveeën en twee bouwlagen onder afzonderlijke zadeldaken. Bepleisterde empiregevel van 1835, geaccentueerd door zijrisalieten van een bredere travee, afgelijnd door geblokte hoekbanden en bekronend driehoekig fronton, en gemarkeerd door Venetiaans drielicht.


ID: 200819 | Bouwkundig element

Empirepomp

Groentenmarkt (Gent)
De pomp in empirestijl, opgericht in 1812, is een werk van Van de Cappelle naar tekeningen van de Broe: zij heeft de vorm van een obelisk met onderaan twee halfronde waterbekkens waarin het water vloeide dat langs beide zijden uit bronzen maskers toegevoerd werd.


ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.


ID: 24857 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heilige-Geeststraat 6-30 (Gent)
Empiregevel van drie traveeën en drie bouwlagen. Restant van een oorspronkelijk zes traveeën brede lijstgevel onder een zadeldak uit de eerste helft van de 18de eeuw, die begin 19de eeuw verdeeld werd in twee panden, waarbij de drie rechtertraveeën in empirestijl werden aangepast. Bepleisterde en beschilderde gevel met een grote rechthoekige poort met begin-18de-eeuwse vleugeldeur met uitgewerkte barokke deurnaald en bekronend smeedijzeren balkon op consoles.