6093 resultaten


ID: 9675 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Molenstraat 20 (Zottegem)
Pittoresk diephuis van twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Gepleisterde en geschilderde baksteenbouw, sierlijke muurankers.


ID: 9790 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met omringend kerkhof

Sint-Eligiusplein zonder nummer (Zottegem)
Neoclassicistische kerk gelegen in omringend kerkhof met recente breukstenen muur en haag. Van de kerk uit de 12de eeuw bleef enkel het koor bewaard, aangepast in de 17de eeuw. De huidige kerk dateert van 1834.


ID: 43175 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Dorpsstraat zonder nummer (Zoutleeuw)
Classicistisch koor met vlakke sluiting, onder de dakkap gedateerd 1772. Voorts neoclassicistische bouw door L. Van Arenbergh rond 1880 en volgend.


ID: 200201 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Leonardusparochie

Grote Markt 2 (Zoutleeuw)
Imposante half vrijstaande neoclassicistische pastorie, opgetrokken in 1840.


ID: 307083 | Bouwkundig element

Hoevecomplex met neoclassicistisch boerenburgerhuis

Grote Steenweg 61-63 (Zoutleeuw)
Opgedeeld hoevecomplex met boerenburgerhuis met neoclassicistische elementen uit 1852, gebouwd in opdracht van Ludovicus-Gustave-Gilbert Deschrynmaekers, toenmalig burgemeester van Dormaal. In 1855 volgde een uitbreiding met twee bijkomende volumes ten oosten van de woning, waardoor een U-vormige hoeve werd gevormd. Na opsplitsing van de hoeve in twee eigendommen in 1920, werd het westelijke deel in 1934 uitgebreid met een stal.


ID: 200156 | Bouwkundig element

Gasthuis van de grauwzusters

Prins Leopoldplaats 3 (Zoutleeuw)
Neoclassicistisch complex door F. Drossart ontworpen in 1846, een 13 traveeën brede straatvleugel met twee kortere dwarsvleugels die een vierkante binnentuin begrenzen.


ID: 58032 | Bouwkundig element

Kosterwoning

Doelhofstraat 15 (Zuienkerke)
Voormalige kosterwoning, vrij grote 19de-eeuwse woning van twee bouwlagen en vier traveeën. Lijstgevel voorzien van neoclassicistische cementering met rechthoekige muuropeningen in beschermd dorpsgezicht.


ID: 57929 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Kerkhofstraat 12 (Zuienkerke)
Voormalig gemeentehuis van Houtave, nu restaurant en kunstencentrum De Roeschaert, in beschermd dorpsgezicht. Half vrijstaand herenhuis in neoclassicistische stijl, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, dubbelhuis met gecementeerde en geschilderde lijstgevel op vlak gecementeerde onderbouw en doorlopende arduinen dorpel. Decoratieve sterren in blinde boogvelden van vensters. Lagere aanbouw onder zadeldak, muurankers en beluikt zoldervenster in zijgevel en los bijgebouw onder afgeplatte bedaking.


ID: 57935 | Bouwkundig element

19de-eeuws Schoolcomplex met hoofdgebouw

Kerkhofstraat 23-25 (Zuienkerke)
Voormalig 19de-eeuws schoolcomplex met hoofdgebouw van 1896, in beschermd dorpsgezicht, staat nu leeg. Hoofdgebouw, in neoclassicistische stijl, dubbelhuis van twee bouwlagen, zolderverdieping onder zadeldak, klokkenstoeltje met klok. Lijstgevel gecementeerd, schijnvoegen, behouden houtwerk. Bijgebouwen van 1956, lange vleugel met klaslokalen, baksteenbouw van negen traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Bakstenen bijgebouwtje, één bouwlaag onder schilddak, kleine rondboogvenstertjes met glas in lood.


ID: 57962 | Bouwkundig element

Omwalde en ommuurde pastorie

Pastoriestraat 11 (Zuienkerke)
Omwalde en ommuurde 18de-eeuwse pastorie in tuin gelegen al aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778 en behoort tot beschermd dorpsgezicht. Herenhuis in laatclassicistische stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met beraapte bakstenen gevelparementen, schuiframen met rolluikkasten. Kelder overdekt door tongewelf.