Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

235 resultaten


ID: 91367 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dionysius

Esenstraat (Kortemark)
Wederopbouwkerk van 1922-1924 naar ontwerp van architect Jerome Deboutte. Naar het westen georiënteerde vijfbeukige hallenkerk met transept, vijfzijdige apsis en rechte koorafsluitingen. Uiterste zijbeuken slechts drie traveeën breed. Ten zuidwesten, een sacristie op L-vormige plattegrond. Oosttoren op vierkante basis: met traptoren, portaal in de toren en aansluitende zijportalen. De omtrek van de kerk en de toegang zijn gemarkeerd door leilindes. Ten westen en ten noorden van de kerk zijn nog weilanden bewaard.


ID: 91342 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.


ID: 306947 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Heerbaan (Kortenaken)
De Sint-Rochuskapel is een kleine bedevaartkapel met lindeboom op de hoek van de Heerbaan en Groenstraat. De oprichtingsdatum van de kapel is onbekend maar er bestond al een kapel halverwege de 18de eeuw. De verering voor Sint-Rochus kan vermoedelijk wijzen op een oorsprong vanaf de 14de of 15de eeuw. De huidige neoromaanse kapel dateert integraal van 1924.


ID: 32394 | Bouwkundig element

Kapel de Fauconval

Daaleindestraat (Kortessem)
Neoromaanse grafkapel, circa 1900 gebouwd door de toenmalige eigenaar, Paul de Bernard de Fauconval, ter vervanging van een kleiner kapelletje in een muur.


ID: 32425 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkplein 1 (Kortessem)
Romaanse kerk uit de 12de eeuw met vroeggotisch koor uit het derde kwart van de 13de eeuw en vergroting van de noordelijke zijbeuk in neoromaanse stijl in 1870-1875.


ID: 32466 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

St.-Lambertusstraat (Kortessem)
Romaanse kerk van rond 1200, met ingrijpende restauratie en vergroting tussen 1887 en 1893 in neoromaanse stijl.


ID: 59297 | Bouwkundig element

Karmelietenklooster en kloosterkerk Sint-Jozef

Aalbeeksesteenweg 7, 11-13 (Kortrijk)
Kloostercomplex met bijhorende kloosterkerk Sint-Jozef. Sinds 1906 hier gevestigd. Het klooster werd volledig vernield tijdens de bombardementen van 1944. Klooster en kerk werden heropgebouwd vanaf 1947, in een typische neo-Romaanse bouwstijl.


ID: 60598 | Bouwkundig element

Parochiaal centrum

Driekerkenstraat 27 (Kortrijk)
Oorspronkelijk Patronaatszaal met openbare bibliotheek van 1925, zie geveltop, sinds 1960 Parochiaal centrum.Rode baksteenbouw op sokkel van breuksteen en arduin. Lijstgevel gecombineerd met schoudergevel in neoromaansestijl, zie rondbogen van friezen, boogvelden, vensters en nis.


ID: 61023 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
Georiënteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk.


ID: 60405 | Bouwkundig element

Passionistenklooster

Wandelingstraat 33 (Kortrijk)
Complex gelegen tussen de Wandelingstraat, Veldstraat en Passionistenstraat en bestaande uit klooster, kloosterkerk en bedevaartstuin. Bakstenen afsluitmuur aan de Veldstraat geritmeerd door de rondboognissen. Aflijnende overhoekse muizentandfries. Uniek is het ingewerkte urinoir met houten klapdeurtjes.