9 resultaten
ID: 10910 | Bouwkundig element
Elisabethlaan (Antwerpen)
Begraafplaats met interessante en kwalitatief waardevolle monumenten, in gebruik genomen op 1 januari 1884 en meermaals vergroot. Grosso modo dambordschema met enkele afwijkingen.
ID: 6904 | Bouwkundig element
Louis Straussstraat 3 (Antwerpen)
Georiënteerde kruisbasiliek van 1928-30 naar ontwerp van J. Smolderen in modern romaans-byzantijnse stijl, geïnspireerd door het werk van H.P. Berlage en de basiliek van Koekelberg naar ontwerp van A. Van Huffel.
ID: 11035 | Bouwkundig element
Strijdhoflaan 18 (Antwerpen)
Georiënteerde basiliek, met drie beuken, ingebouwd koor, doopkapel en toren; neoromaans-Byzantijnse stijl naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, opgetrokken in 1929-30 en 1934-35.
ID: 48962 | Bouwkundig element
Kerkstraat 54-62 (Dendermonde)
Voormalig Weeshuis, nu Heilige Maagdcollege met aanpalende woning in neotraditionele stijl eertijds bestemd als strijkruimte en woning voor de professoren-priesters. Het hoofdgebouw werd in 1845 ontworpen door stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neobyzantijnse en neoromaanse stijl. In de Eerste Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd. Nadat het in 1920 door het Heilige Maagdcollege verworven werd, werd meteen met de heropbouw gestart. De kapel in neogotische stijl werd opgericht in 1922-23 door de architecten-aannemers Van Herrewege & De Wilde.
ID: 12930 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hovestraat 58 (Edegem)
Centraalbouw, koepelkerk van 1931-1935 naar ontwerp van Louis de Vooght in neobyzantijnse stijl, waarvan de bouw uitgevoerd werd door de Antwerpse aannemersfirma Merckx-Verellen en de centrale koepel van beton met zelfdragend metalen geraamte uitgevoerd naar ontwerp van ingenieurs Van Himbeeck en W. Kockerols. Ten westen van de kerk werd in 1884 een L-vormig bedevaartsparkje met Mariagrot aangelegd, met bewaarde configuratie en een gemengde beplanting van als solitair of in groepen aangeplante bomen. De grot is uitgevoerd in cementrustiek als een verkleinde replica van de grot van Lourdes. Het parkje is afgesloten met een smeedijzeren poort en een hekwerk tussen bakstenen pijlers, en gedeeltelijk met een muur afgewerkt met cementrustiek. Ten noorden omhaagd kerkhof.
ID: 80538 | Bouwkundig element
Karperstraat (Houthalen-Helchteren)
Van 1904 daterende kapel in neo-Byzantijnse stijl naar het model van het mausoleum van Galla Placidia in Ravenna.
ID: 30221 | Bouwkundig element
de Stuersstraat 6A (Ieper)
Parochiekerk, na de vernieling in de loop van de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op dezelfde plaats en met dezelfde oriëntatie, volgens plannen van Guillaume Veraart en E. Richir van 1923-1924. De huidige kerk vertoont een gestileerde verweving met modernistische inslag van voornamelijk neobyzantijnse en neoromaanse elementen.
ID: 30414 | Bouwkundig element
Patersstraat 5-9 (Ieper)
Gebouwencomplex naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1922; omvat van noord naar zuid: de kloosterkerk, aansluitende kloostervleugel met pand rondom binnentuin, en ommuurde omlopende tuin uitkomend op de Seminariestraat en de Vismarkt. Georiënteerd, eclectisch kerkgebouw met overwegend neobyzantijnse en neoromaanse stijlinvloeden..
ID: 71001 | Bouwkundig element
Kortrijkstraat 458 (Wevelgem)
Voormalig ontmoetingscentrum met kapel van de vliegbasis, opgetrokken in 1928 naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem) in opdracht van de "V.Z.W. Cercle Militaire de Wevelghem" en onder impuls van E.H. P. De Beir, eerste legeraalmoezenier bij de Militaire Elementaire Vliegschool van Wevelgem.