Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14008 resultaten


ID: 235 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Pontstraat 73 (Aalst)
Hoekhuis gekenmerkt door afgesnuite hoektravee, twee bouwlagen en afgewolfde bedaking. Gevelbepleistering en -versiering met neoclassicistische inslag en houten winkelpuien met toegang via de hoektravee.


ID: 395 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Pontweg (Aalst)
De neogotische kapel werd in 1873 opgericht. Bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting. De voorgevel is tot aan de gevelpunt uitgewerkt met een in kruisverband uitgewerkt patroon van geglazuurde bakstenen. Een kleine klok, in 1769 te Leuven door Andreas Van Den Gheyn vervaardigd, werd in 1976 opgehangen in een klokkentorentje dat hiertoe achter de kapel werd opgetrokken.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 242 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Priester Daensplein 7 (Aalst)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl van eind 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Terlinden

Raffelgemstraat 8, 8A, Square Jacques Geerinckx 2, Terlindendreef 9 (Aalst)
Het kasteeldomein Terlinden bestaat uit een U-vormig kasteel met hoofdgebouw uit 1913 en 18de-eeuwse zijvleugels, volledig omgeven door een gracht en toegankelijk via een achtzijdig poortgebouw en twee bruggen. Buiten de omwalling bevindt zich een landschappelijk ingericht park met daarin diverse aanhorigheden waaronder een oranjerie, stallingen en een kasteelhoeve.


ID: 252 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Sint Martensplein 5 (Aalst)
18de-eeuws herenhuis dat circa 1843 in gebruik werd genomen als pastorie. De pastorie is opgevat als een rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en is aan de achterzijde uitgebreid met aanbouwsels. De vlakke gepleisterde neoclassicistische voorgevel op arduinen plint heeft een asymmetrische opbouw.


ID: 260 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Statieplein 12 (Aalst)
Neoclassicistisch herenhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, doch aangepast in de 20ste eeuw.


ID: 201063 | Bouwkundig element

Woning Pieter De Bruyne

Stationsstraat 16 (Aalst)
Het oorspronkelijke neoclassicistische burgerhuis werd in 1972 door Pieter De Bruyne volledig heringericht en uitgebreid tot eigen woning, toonzaal en kantoor. De woning werd omstreeks 1950 voorzien van een nieuwe bekleding in natuursteen, met behoud van plint, deuromlijsting, lekdrempels en kroonlijst.


ID: 364 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Steenweg naar Oudegem (Aalst)
Neogotische bakstenen kapel uit eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw met rechthoekig voorportaal, rechthoekig schip en driezijdig afgesloten koor onder zadeldaken.


ID: 279 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Vaartstraat 3 (Aalst)
Neoclassicistisch herenhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, uit midden 19de eeuw tot tweede helft 19de eeuw. Begane grond met imitatiebossage en rechthoekige keldervensters in vlakke arduinen omlijsting. Bel-etage met borstwering met arduinen balustrades gevat tussen gekorniste cordons.