Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

120 resultaten


ID: 21199 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes die de Sint-Pietersabdij doormaakte. We vinden er stijltechnisch romaanse, gotische, renaissance- en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd en waarvan het ontwerp toegeschreven wordt aan Pieter Huyssens.


ID: 25165 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Korenmarkt 32 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, uit de 16de eeuw. Renaissancegevel met in- en uitgezwenkte top, voorzien van versierde gevelankers, bepleisterd en witgeschilderd.


ID: 25244 | Bouwkundig element

Kinderen Alijnshospitaal

Kraanlei 65 (Gent)
Godshuis toegewijd aan de Heilige Catharina, ontstaan in de 14de eeuw. Het geheel werd gerestaureerd en uitgebreid door Lieven de Pottelsberghe in de eerste decennia van de 16de eeuw, de huidige kapel dateert van 1543-46. Het oude complex werd volledig hersteld naar plannen van Valentin Vaerwijck en doet sedert 1962 dienst als Museum voor Volkskunde, nu het Huis van Alijn.


ID: 25296 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Hazewind

Langemunt 24 (Gent)
Renaissancehuis met in- en uitgezwenkte top; vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, circa 1570 opgetrokken uit Balegemse zandsteen. De boogvelden zijn versierd met de hoofden en initialen van vorsten en in de in- en uitgezwenkte top met de wapenen van Vlaanderen, Bourgondië en Oostenrijk.


ID: 20781 | Bouwkundig element

Stadswoning met renaissancegevel

Nederkouter 30 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met fraaie renaissancegevel met in- en uitgezwenkte top uit de 16de eeuw.


ID: 20772 | Bouwkundig element

Vroegrenaissance hoekhuis

Savaanstraat 1 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen onder een zadeldak. In- en uitgezwenkte voorgeveltop uit begin 16de eeuw, interessant voorbeeld van de vroegrenaissancestijl met gotische reminiscenties.


ID: 25762 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Sint-Jacobsnieuwstraat 30 (Gent)
Hoekhuis van vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog met zadeldak, uit de 16de eeuw. Verankerde bak- en zandstenen renaissancegevel met in- en uitgezwenkte top. Gerestaureerde bovenbouw. Achtergevel: gecementeerde trapgevel.


ID: 76444 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Grimmingeplein (Geraardsbergen)
Neoclassicistische kerk opgericht in 1842-43 met integratie van de oudere westertoren uit de 17de eeuw. Ommuurd kerkhof met een collectie graftekens daterende van de 17de tot de 20ste eeuw.


ID: 75187 | Bouwkundig element

Aanhorigheden van het Prinsenkasteel

Guldendal 20 (Grimbergen)
Paardenstallen, koetshuis en dienstgebouw van het prinsenkasteel; l-vormig volume opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 39444 | Bouwkundig element

Stadhuis Halle

Grote Markt 1 (Halle)
Het huidige gebouw werd, na brand van het vorige stadhuis in 1595, opgetrokken in 1616 in de traditionele stijl met uitgesproken renaissance-invloeden, en in 1811 onder leiding van Werry, in 1848 door Spaak en Decurte gerestaureerd.