5999 resultaten


ID: 4801 | Bouwkundig element

Architectenwoning Pieter Dens

Apostelstraat 16 (Antwerpen)
Burgerhuis in Louis-Philippestijl, als eigen woning opgetrokken door de latere stadsbouwmeester Pieter Dens, naar een ontwerp uit 1852. De architect bleef hier wonen tot zijn overlijden in 1901. Op het aanpalend perceel bouwde hij in 1864 nog een tweede burgerhuis, dat geldt als één van de vroegste voorbeelden van neo-Vlaamserenaissance-stijl in Antwerpen.


ID: 4803 | Bouwkundig element

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Apostelstraat 20-22 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Apostelstraat en Lange Nieuwstraat, gebouwd in opdracht van de heer Bal, naar een ontwerp door Joannes Franciscus Scheepers uit 1866.


ID: 4798 | Bouwkundig element

Burgerhuis met traditionele kern

Apostelstraat 7 (Antwerpen)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Eenvoudige, bepleisterde en beschilderde, neoclassicistische lijstgevel op plint, te dateren in de eerste helft van de 19de eeuw, met sporen van een traditionele 17de-eeuwse kern.


ID: 6434 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelhuis

Appelmansstraat 1 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische burgerwoning met winkelgelijkvloers werd rond 1903 gebouwd naar een ontwerp van architect en landmeter Jan De Coster voor Guillaume Belsac-Peeters, wonende op de De Keyserlei 32. Met een gevelbreedte van 4m10 is het één van de smalste woningen in de straat.


ID: 215399 | Bouwkundig element

Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen

Appelmansstraat 13-15 (Antwerpen)
In 1870 diende architect Joseph Antoine Hompus een bouwaanvraag in voor de bouw van dit samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen, in opdracht van mevrouw H. Govaerts.


ID: 6435 | Bouwkundig element

Twee neoclassicistische appartementsgebouwen

Appelmansstraat 17-19 (Antwerpen)
Deze twee grote neoclassicistische huizen werden rond 1868 gebouwd als een samenstel van twee identieke woningen van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedaken met fraai versierde dakvensters.


ID: 5435 | Bouwkundig element

Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Arenbergstraat 16, Leopoldstraat 16 (Antwerpen)
Geheel van twee winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Leopoldstraat en Arenbergstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1876 opgetrokken in opdracht van de bankier en liberaal politicus Jean Baptiste Everaerts. Winkelpuien uit 1902 en 1907 door de aannemer Ludovicus Joannes Alexander.


ID: 4808 | Bouwkundig element

Hypothecaire Beleggingsbank

Arenbergstraat 19 (Antwerpen)
Bankgebouw in beaux-artsstijl op de hoek van de Arenbergstraat en de Sint-Maartenstraat. Oorspronkelijk een neoclassicistisch hoekhuis uit 1830, werd het pand tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de Hypothecaire Beleggingsbank, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1926.


ID: 4806 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Arenbergstraat 7 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis oorspronkelijk met enkelhuisopstand, volgens de bouwaanvraag uit 1850 opgetrokken door de heer H. Le Corbesier. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het betrof de aanpassing van een oudere kern met hetzelfde volume en een rondboogpoort in de linker travee. Gesloopt voor een nieuwbouwcomplex.


ID: 7592 | Bouwkundig element

Eclectisch hoekensemble

Arendstraat 1-5, Steenbokstraat 35-37 (Antwerpen)
De vier panden werden in 1911 ontworpen door bouwmeester P.J. Schroyens in opdracht van J. Hertogs en deelhebbers, wonende in de Plantin en Moretuslei 98.