5986 resultaten


ID: 84199 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Kouterstraat 12 (Zele)
Burgerhuis en voormalig gebouw van de rijkswachtbrigade Zele, heden onderdeel van de kantoren van de federale politie. Dubbelhuis, aanvankelijk met L-vormige plattegrond, in sobere neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw maar grondig verbouwd in de loop van de 20ste eeuw.


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10 (Zele)
Wat achterin gelegen herenhuis Meeus in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg. Aan de straatkant afgesloten door sierlijk ijzeren hekwerk op een bakstenen muurtje met rechts een poorttoegang tussen twee bakstenen pijlers.


ID: 84076 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Langemuntstraat 41 (Zele)
Groot burgerhuis met stijlvolle neoclassicistische lijstgevel. Naar verluidt voormalige woning Nelis, later dokterswoning Geldof en gebouwd circa 1879 (zie jaartal op gebint volgens mondelinge bron).


ID: 84095 | Bouwkundig element

Hof ten Goede

Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede en later Het Verbrand Hof(ken), gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend kasteelbos ten zuiden. Restanten van de omgrachting zijn bewaard aan de noord-, west- en zuidzijde.


ID: 84103 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Markt 16 (Zele)
Ruim herenhuis tegenover de Sint-Ludgeruskerk, sinds de jaren 1960 opgedeeld in twee handelszaken. Teruggaand op de brouwerswoning Nelis (tot 1829), vervolgens woning veearts Van Haeken en meest gekend als "huis Rosseels" van handelaar Leon Rosseels.


ID: 84115 | Bouwkundig element

Huis Convent

Oudburgstraat 29 (Zele)
Zeer fraaie en verzorgde burgerwoning in neoclassicistische stijl. Gebouwd in 1877 naar ontwerp van architect Emile Save (Lokeren) in opdracht van de bouwheren Adolf(us) Convent en Maria Boel (zie bouwplan) wiens initialen in het bovenlicht van de voordeur werden afgebeeld.


ID: 84117 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pieter Gorusstraat 30-32 (Zele)
Voormalig burgerhuis van Petrus De Smedt en Melanie Burm, respectievelijk zoon van Jan-Baptist De Smedt, eigenaar van "Den Anker", en dochter van olieslager Philip Burm.


ID: 84118 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pieter Gorusstraat 34 (Zele)
Verzorgd breed burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak.


ID: 84122 | Bouwkundig element

Herberg Den Anker

Pieter Gorusstraat 38 (Zele)
Op straathoek ingeplante voormalige herberg "Den Anker", nu taverne – restaurant "Den Anker". Volgens historisch kaartmateriaal site van herberg "Den Anker" minstens opklimmend tot 1775 en eigendom van de Abdij van Baudelo, maar mogelijk nog ouder.


ID: 84135 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 4 (Zele)
Deels vrijstaand ruim burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een rechts afgewolfd leien zadeldak. Gebouwd in 1922 door architect A. Peynsaert (Aalst) voor Jules of Gustaaf Haegens.