5989 resultaten


ID: 83989 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Elststraat 33 (Zele)
Voormalig brouwershuis van brouwerij Prosper Burm, thans woonhuis horende bij "Drink Market bieruitzetterij Bontinck" ingeplant tegenover de Sint-Ludgerusdries. In kern teruggaand op een minstens tot het derde kwart van de 18de eeuw opklimmende voormalige hoeve en kleinschalige brouwerijsite met losse bestanddelen toebehorende aan de familie De Bock.


ID: 84186 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Jozef en Sint-Antoniusparochie

Heikant 274 (Zele)
Pastoorswoning gelijktijdig met de parochiekerk tussen 1854 en 1855 gebouwd. Nieuw gemetste voortuinmuur ter vervanging van de vroegere haag met overluifelde poort in as van de woning. Ruime omringende tuin zonder specifieke aanleg, met oude moerbeiboom en heksenbol.


ID: 84041 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kloosterstraat 15 (Zele)
Burgerhuis met L-vormige plattegrond en dubbelhuisopstand, van vijf travee├źn en twee bouwlagen, in neoclassicistische stijl. Stilistisch en volgens kadasterarchief te dateren in 1844.


ID: 84209 | Bouwkundig element

Kapelhof

Kouterstraat 108 (Zele)
In 1665 liet onderpastoor Christiaan van der Borcht (of Verborcht) ten noorden van de Kouterkapel een herenhuis bouwen, het zogenaamde Capelle-huys, later zogenaamd het Kapelhof. In 1875 werd het gebouw uitgebreid met een kloosterkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis.


ID: 84199 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Kouterstraat 12 (Zele)
Burgerhuis en voormalig gebouw van de rijkswachtbrigade Zele, heden onderdeel van de kantoren van de federale politie. Dubbelhuis, aanvankelijk met L-vormige plattegrond, in sobere neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw maar grondig verbouwd in de loop van de 20ste eeuw.


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10 (Zele)
Wat achterin gelegen herenhuis Meeus in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg. Aan de straatkant afgesloten door sierlijk ijzeren hekwerk op een bakstenen muurtje met rechts een poorttoegang tussen twee bakstenen pijlers.


ID: 84076 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Langemuntstraat 41 (Zele)
Groot burgerhuis met stijlvolle neoclassicistische lijstgevel. Naar verluidt voormalige woning Nelis, later dokterswoning Geldof en gebouwd circa 1879 (zie jaartal op gebint volgens mondelinge bron).


ID: 84095 | Bouwkundig element

Hof ten Goede

Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede en later Het Verbrand Hof(ken), gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend kasteelbos ten zuiden. Restanten van de omgrachting zijn bewaard aan de noord-, west- en zuidzijde.


ID: 84103 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Markt 16 (Zele)
Ruim herenhuis tegenover de Sint-Ludgeruskerk, sinds de jaren 1960 opgedeeld in twee handelszaken. Teruggaand op de brouwerswoning Nelis (tot 1829), vervolgens woning veearts Van Haeken en meest gekend als "huis Rosseels" van handelaar Leon Rosseels.


ID: 84115 | Bouwkundig element

Huis Convent

Oudburgstraat 29 (Zele)
Zeer fraaie en verzorgde burgerwoning in neoclassicistische stijl. Gebouwd in 1877 naar ontwerp van architect Emile Save (Lokeren) in opdracht van de bouwheren Adolf(us) Convent en Maria Boel (zie bouwplan) wiens initialen in het bovenlicht van de voordeur werden afgebeeld.