Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

443 resultaten


ID: 70543 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwegasthuis

Vlaanderenstraat (Vilvoorde)
Van het voormalig Onze-Lieve-Vrouwegasthuis waarvan de stichting opklimt tot de dertiende eeuw, resten enkel de barokke kapel, het negentiende-eeuwse moederhuis en ouderlingenhuis.


ID: 37642 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kinkenberg (Voeren)
Kleine kapel in barokstijl, in 1715 gebouwd.


ID: 88571 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rochus

Sombekedries (Waasmunster)
De proosdijkapel uit 1642 werd in 1888 verheven tot parochiekerk en kort daarna aanzienlijk vergroot naar de plans van architect Modeste De Noyette. Bij de vergroting werd het koor afgebroken en werd de kerk voorzien van een uitspringend transept, aangebouwde sacristieën en een nieuw koor. De oude sacristie werd als doopkapel ingericht. In 1890 werd het houten klokkentorentje vervangen door een stenen toren.


ID: 34355 | Bouwkundig element

Oude Vierschaar

Dorp 54 (Wachtebeke)
Hoekhuis van één hoge bouwlaag onder zadeldak in regionale barokstijl, van 1579, gebouwd door de heer della Faille als vierschaargebouw van het Ambacht Assenede. Bak- en zandsteenbouw met voortrapgevel van 9 treden en topstuk.


ID: 32580 | Bouwkundig element

Kapel van Oetersloven

Oeterslovenstraat 10 (Wellen)
Kapel van drie traveeën, met driezijdige koorsluiting, onder zadeldak, daterend uit de 17de eeuw.


ID: 89947 | Bouwkundig element

Kasteel van Wemmel

Dr. H. Folletlaan 28 (Wemmel)
Het kasteel is een asymmetrisch complex geheel van meerdere vleugels en torens met omringend park en vijver, het oorspronkelijk middeleeuws waterkasteel werd in de 17de eeuw heropgebouwd.


ID: 134078 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wemmel

Dr. H. Folletlaan 28 (Wemmel)
Kasteel gebouwd in 1649 door baron Filips Taye als 'huis van plaisantie' ter vervanging van een ouder waterkasteel teruggaand op middeleeuwse site van dubbele feodale kasteelmotte uit de 12de eeuw, toebehorend aan de heren van Wemmel; kasteel sinds 1936 in gebruik als gemeentehuis, omgeven door gemeentelijk openbaar park van circa 6 hectare, met een vijver van circa 2 hectare; in de 17de en 18de eeuw met barokke parterretuin; bijna alle oude bomen werden in 1933 gerooid; openluchttheater uit interbellum.


ID: 41208 | Bouwkundig element

Kapel van de Huypensberg

de Merodedreef (Westerlo)
Barokke, bakstenen kapel met klokgeveltje, op rechthoekige plattegrond onder geknikt leien zadeldak.


ID: 41233 | Bouwkundig element

Kasteel de Merode

Polderstraat 51 (Westerlo)
Kasteel met middeleeuwse donjon, 16de-eeuwse uitbreiding en 17de-eeuwse en 19de-eeuwse aanpassingen, nauw verbonden met de geschiedenis van de gemeente.


ID: 77639 | Bouwkundig element

Oud Gemeentehuis

Oud Dorp 47 (Wichelen)
Bak- en zandstenen gebouw in Vlaamse barokstijl, volgens gevelsteen gedateerd 1682, van drie traveeën en één bouwlaag boven een souterrain, met zandstenen pui met bordestrap en hoog overstekend, heden door het dakvenster onderbroken zadeldak op uitgewerkte modillons.