Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

86 resultaten


ID: 38510 | Bouwkundig element

Kasteel van Boeregem

Boeregemstraat 25 (De Pinte)
Huidig kasteeltje middenin boomrijk, rechthoekig omgracht park met hoeve in zuidoostelijke hoek. Lange, rechtlijnige lindedreef als verbinding met de rijksweg Gent-Oudenaarde en twee korte lindedreven links en rechts omheen de omwalling naar de Boeregemstraat toe. Axiaal gelegen kasteeltje op U-vormige plattegrond met centrale vleugel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw, geflankeerd door uitspringende paviljoenen, toegevoegd eind 18de eeuw


ID: 41764 | Bouwkundig element

Woning De Roode Leeuw

Schaffensestraat 21 (Diest)
Bak- en zandstenen barokhuis met twee verdiepingen en zadeldak van circa 1700. Zijgevel voorzien van schouderstukken en muurvlechtingen.


ID: 134712 | Landschappelijk element

Domein van het Sint-Wivinaklooster

Hendrik Placestraat 43-45 (Dilbeek)
Voormalige abdij van de benedictinessen, grotendeels afgebroken rond 1800; tijdens de 19de eeuw in gebruik als privé-landgoed met het voormalige priesterhuis als residentie en de hoeve als cichoreibranderij, omringd door een landschappelijk park van bijna 7 hectare.


ID: 38969 | Bouwkundig element

Sint-Wivinaklooster

Hendrik Placestraat 43-49, 43A-B (Dilbeek)
Belangrijk voormalig ommuurd abdijcomplex gelegen ten zuidwesten van de dorpskern van Groot-Bijgaarden tegen de grens met Dilbeek.


ID: 18821 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Academiestraat (Gent)
In 1748-1751 werd de Academie gesticht, die zich aan het begin van de 19de eeuw vestigde in de gebouwen van het voormalige augustijnenklooster. Voorhofgevel van de westvleugel van 1737-1738: bepleisterde en beschilderde lijstgevel met zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uitgevoerd in een sobere Lodewijk XIV-stijl. Het complex werd in 1827 uitgebreid met de noordvleugel naar ontwerp van Louis Roelandt en in 1870-71 met een oostvleugel, beide in neoclassicistische stijl.


ID: 25120 | Bouwkundig element

Hotel Piers de Raveschoot

Baaisteeg 5, Koningstraat 12 (Gent)
Herenhuis op U-vormige plattegrond, geboortehuis van Alfred Piers de Raveschoot burgemeester van Gent van 1819 tot 1825, later in gebruik als schoolgebouwen. Noordwestvleugel met voorgevel van oorspronkelijk negen, nu elf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, volgens archiefstukken daterend van 1742, opgetrokken in Lodewijk XIV-stijl. Noordoostelijke vleugel haaks op voorgevel met tuingevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder zadeldak, uit de 17de eeuw; hoogstwaarschijnlijk nog oudere kern onder meer zichtbaar aan zijgevel in de Baaisteeg. Zuidoostelijke vleugel of voormalige stallen van vijf traveeën en twee bouwlagen met mansardedak, mogelijk uit midden 18de eeuw met verankerde bakstenen achtergevel in Baaisteeg.


ID: 26272 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Beken

Beekstraat 1-3 (Gent)
18de-eeuwse kasteel met neerhof, gelegen in een omwald boomrijk park. Bakstenen en arduinen geblokte pijlers met vaasbekroning en smeedijzeren hek in Lodewijk XVI-stijl, respectievelijk aan de kasteelhoeve en in de noordelijke hoek van het domein. Oorspronkelijk 18de-eeuws waterkasteel in U-vorm; breedhuis met watergevel van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met vier dakkapellen. Recentere gebouwen naar ontwerp van Valentin Vaerwyck, van circa 1950 opgetrokken uit gele baksteen. Kasteelhoeve, gebouw van één bouwlaag en elf traveeën onder mansardedak, vermoedelijk eveneens uit de 18de eeuw, met omringende boomgaard.


ID: 24557 | Bouwkundig element

Stadsgevangenis

Botermarkt 17-18, 17A, 18A (Gent)
Klein gebouw met grillig plattegrond, opgetrokken in 1741 tegen de westgevel van de Lakenhal en de noordzijde van het Belfort, ter vervanging van de in 1718 op de Korenmarkt gesloopte stadsgevangenis. Bleef tot 1902 zijn functie van stadsgevangenis behouden. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder gebogen mansardedak, in overgang Lodewijk XIV-Lodewijk XV-stijl, opgetrokken naar ontwerp van architect David 't Kindt. Lijstgevel van hardsteen, bekroond met een gebogen fronton met in het tympaan een reliëf met uitbeelding van de legende van de Caritas, waarvan de bijnaam van het gebouw, namelijk Mammelokker, is ontleend.


ID: 18936 | Bouwkundig element

Herenhuis Brauwerije de Kausse

Brabantdam 56 (Gent)
Enkelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen met mansardedak; bepleisterde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl volgens bouwaanvraag daterend van 1730. Gedrukte rondboogpoort in arduinen hol geprofileerde omlijsting met kroonlijst, volgens bouwaanvraag van 1777. Drie gecementeerde achterpuntgevels.


ID: 20456 | Bouwkundig element

Herenhuis Hotel Reylof

Brouwersstraat 21, Hoogstraat 36 (Gent)
Herenhuis in Lodewijk XIV-stijl met dienstwoningen en achteruitgang in de Brouwersstraat, geschikt rondom een geplaveide binnenplaats. Ontpleisterde zandstenen voorgevel met oorspronkelijk acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen, volgens bouwaanvraag daterend van 1724.