Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

86 resultaten


ID: 19263 | Bouwkundig element

Hoekcomplex in classicerende barok

Burgstraat 1-3, Jan Breydelstraat 42 (Gent)
Merkwaardig hoekcomplex met de Jan Breydelstraat in classicerende barokstijl van 1706. Verankerde bak- en zandsteenbouw met drie bouwlagen onder schilddak met uitgewerkte houten dakkapellen. Gelijkaardige voor- en zijgevel van respectievelijk negen en acht traveeën. Achtergevel uitziend op de Lieve bestaande uit twee delen van elk twee traveeën en vier bouwlagen waaronder zichtbare kelderverdieping: linkerhelft met trapgevel en rechterhelft met lijstgevel onder druiplijst.


ID: 19018 | Bouwkundig element

Hoekcomplex

Burgstraat 24, 22A, Jan Botermanstraat 1-3, 1A-C (Gent)
Hoekcomplex, bestaande uit panden daterend uit verschillende periodes. Bewaarde restanten van het zogenaamde Naeldekens Couvent in de noordelijke vleugel met zijgevel in de Jan Botermanstraat, namelijk van de 13de-14de-eeuwse kapel van dit klooster. Later eigendom van de familie Laury, die onder meer een nieuw huis laat bouwen, namelijk de linkse dwarsvleugel gedateerd 1642. De voorgevel aan de Burgstraat werd verbouwd in 1728. Rechts daarvan bevindt zich het hoekhuis met de Jan Botermanstraat, uit de tweede helft 18de eeuw, maar mogelijk met een oudere kern. Vleugels aan de Jan Botermanstraat met onder meer voormalige koetshuizen en een woonhuis met een bepleisterde en beschilderde voorgevel in Lodewijk XIV-stijl.


ID: 26315 | Bouwkundig element

Norbertijnerabdij

Drongenplein 26-27, 26A-D, Lage Lakendreef 5, Oude-Abdijstraat 1 (Gent)
De abdij omvat onder meer vier rondom een rechthoekige binnenplaats gegroepeerde vleugels van 1653-1655, zuidvleugel, en 1663-1665, andere vleugels, met aanpassingen uit de 18de, de 19de en de 20ste eeuw. De abdijgebouwen zijn kenmerkend voor de regionale contrareformatie-architectuur. Ten noordoosten van de kloostergangen bevindt zich een L-vormige vleugel van acht en tien traveeën, die vermoedelijk in kern opklimt tot de 18de eeuw. Tot de site behoren ook de huidige decanale kerk Sint-Gerulfus in neobarokstijl van 1858-59 naar ontwerp van de Gentse architect Frans Cardon en de Sint-Jozefskapel of kapel van Pater Petit, gebouwd in 1937-1938.


ID: 24752 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Beerie

Graslei 5 (Gent)
Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder geknikt zadeldak, gedateerd 1726 op twee gevelstenen. Volgens archiefstukken oorspronkelijk met houten gevel, in 1625-1626 vervangen door stenen gevel en in 1726 gewijzigd; voorgevel in 1912 gereconstrueerd onder leiding van architect A.R. Janssens. Klokgevel in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken uit baksteen en Franse kalkzandsteen.


ID: 19196 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Grauwpoort 1-3 (Gent)
Ruim hoekhuis van drie bouwlagen en acht traveeën breed, onder links afgewolfd zadeldak, opgesplitst in twee dubbelhuizen van vier traveeën. Zijgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen, rechts afgekante hoek met ezelsoor. In kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw: aangegeven door de kelder overkluisd met gedrukte kruisgewelven; voorts aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw, daarop wijst onder meer de deels zichtbare witbepleisterde achtergevel in Lodewijk XIV-stijl. Nu gecementeerde lijstgevel met neoclassicistische inslag uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 24890 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Haringsteeg 4, Hertogstraat 23 (Gent)
Hoekhuis met twee bouwlagen afgedekt met zadeldak, uit het eerste kwart van de 18de eeuw, met aanpassingen uit de 19de eeuw. Baksteen gecombineerd met zandsteen, voorzien van een drie traveeën brede klokgevel aan de voorkant.


ID: 25162 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Wapens van Zeeland

Korenmarkt 20 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen met schilddak in Lodewijk XIV-stijl, volgens geschilderde catering op fries en volgens archiefstukken opgetrokken in 1702. Bepleisterde lijstgevel van bak- en zandsteen.


ID: 19429 | Bouwkundig element

Sint-Godelievekapel

Lange Violettestraat (Gent)
Eenbeukige bakstenen kapel in het Klein Begijnhof van één bouwlaag met naar het oosten georiënteerd koor op trapezoïdale plattegrond, volgens archiefstukken opgetrokken in 1638 en ingewijd in 1639. Westgevel opgevat als een tot puntgevel verbouwde bakstenen trapgevel. Brede noordgevel in classicerende barok van 1723, opgevat als een bakstenen lijstgevel van vijf traveeën.


ID: 19433 | Bouwkundig element

Groothuis

Lange Violettestraat 235 (Gent)
Huis van de grootjuffer van het Klein Begijnhof, opgevat als een dubbelhuis op L-vormige plattegrond, van twee bouwlagen, volgens archiefstukken opbouw begonnen in 1661 doch voorste vleugel daterend van 1738. Bakstenen voorgevel van zeven traveeën, met de allure van een herenhuis, opgetrokken in classicerende barok.


ID: 25375 | Bouwkundig element

Huis Den Rynck

Mageleinstraat 34, 34A-D (Gent)
Huis met vier traveeën, twee bouwlagen en mansardedak, overgaand in pannen zadeldak. Gevel in Lodewijk XIV-stijl met in- en uitgezwenkte top, gedateerd 1730.