Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

203 resultaten


ID: 118 | Bouwkundig element

Burgerhuis in empirestijl

Kerkstraat 13 (Aalst)
Huis van drie bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met verwerking van zandsteen, opgetrokken in laat-empirestijl, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 126 | Bouwkundig element

Herenhuis

Korte Zoutstraat 13 (Aalst)
Herenhuis met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw met laat-empire-ornamenten in het meer versierde poortrisaliet van twee traveeën.


ID: 129 | Bouwkundig element

Herenhuis

Korte Zoutstraat 37-39 (Aalst)
Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en laat-empire-lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, gemarkeerd door een breed middenrisaliet met meer uitgewerkte stijlbewuste vormgeving en versiering. Houten en natuurstenen winkelpuien met neoclassicistische inslag.


ID: 183 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Molenstraat 12 (Aalst)
Rijhuis van drie bouwlagen en één brede, drieledige travee onder zadeldak. Witgeschilderde en bepleisterde voorgevel met empire inslag uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.


ID: 15871 | Bouwkundig element

Herenhuis in empirestijl

Bergenstraat 2 (Alveringem)
Merkwaardig herenhuis in empirestijl met verwaarloosde tuin, en brouwerijcomplex links, gelegen aan de Dode IJzer. Blikvanger wegens volume. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de 19de eeuw. Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel op grijsblauw beschilderde sokkel.


ID: 5124 | Bouwkundig element

Burgerhuis in empirestijl

Keizerstraat 31 (Antwerpen)
Burgerhuis met lijstgevel in empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1819 opgetrokken in opdracht van de weduwe De Craecker. Het diepgerichte zadeldak en de achterpuntgevel wijzen op een traditionele, minstens tot de 17de opklimmende kern.


ID: 5539 | Bouwkundig element

Koninklijk Paleis

Meir 50 (Antwerpen)
Vorstelycke woning in 1745-1760 als particulier hotel opgetrokken door Joan Alexander van Susteren , heer van 's-Gravenwezel, naar een ontwerp van Jan Pieter van Baurscheit de Jonge, die eveneens de interieurs grotendeels ontwierp en bemeubelde.


ID: 6127 | Bouwkundig element

Het Schaeckbord

Sint-Jacobsmarkt 9 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw, van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak. Gesloopt voor nieuwbouw omstreeks 1994.


ID: 6168 | Bouwkundig element

Burgerhuis in empirestijl

Sint-Katelijnevest 11 (Antwerpen)
Burgerhuis in empirestijl van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, naar analogie met de aanpalende panden nummers 13-15 te dateren omstreeks 1810. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.