Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

873 resultaten


ID: 242 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Priester Daensplein 7 (Aalst)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl van eind 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 33410 | Bouwkundig element

Dokterswoning uit 1928

Urseldorp 1 (Aalter)
Dokterswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in 1928 op de plaats van het oude Ghiselhuus, naar ontwerp van architect J. Dewulf en E. Vandenheuvel voor de binnenplans.


ID: 301678 | Bouwkundig element

Bakkerij Stalmans met neorenaissancepui

Bogaardenstraat 22 (Aarschot)
De voormalige bakkerij Stalmans opgetrokken in de vroege jaren 1920 is een historisch waardevolle getuige van de wederopbouw van Aarschot na de gewelddadige verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213164 | Bouwkundig element

Herenhuis

Tieltseweg 1 (Aarschot)
Herenhuis in neo-Vlaamse renaissance, kadastraal geregistreerd in 1921, nu in gebruik als schooltje en bibliotheek.


ID: 12419 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch kasteel Solhof

Baron van Ertbornstraat 118-122 (Aartselaar)
Neoclassicistisch kasteel uit de tweede helft van de 19de eeuw met bakstenen omwallingsmuur met ronde hoektorens, gelegen binnen een rechthoekige omgrachting en toegankelijk via een bakstenen boogbrug en ijzeren poort. De conciërgewoning, koetshuis en stallingen dateren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. In het omgevend park, aangelegd in landschappelijke stijl, wordt het centrale grasveld omgeven door een bomengordel. In het park bevinden zich nog een ijskelder en twee tuinbruggen. Langs de noordelijke parkgrens ligt een bruine beukendreef.


ID: 12422 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1902

Carillolei 7 (Aartselaar)
Alleenstaand burgerhuis van 1902 gelegen in een omhaagde tuin. Sinds 1949 pastorie van de Sint-Leonardusparochie.


ID: 15924 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Bellestraat (Alveringem)
Buiten de eigenlijke dorpskom ingeplante en georiënteerde hallenkerk ten noorden van de Weegschede op einde van veldwegel zogenaamd Kasteeldreef. Deels bewaard kerkhof omgeven door beuken en gracht ten zuiden. In oorsprong, romaanse kerk zonder transept en toren (?). Vermoedelijk eind 13de eeuw, bouw van vroeggotische middentoren waarbij de zijbeuken langs de toren doorliepen.


ID: 15812 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Alveringem

Dorp 1B (Alveringem)
"Gemeentehuis" opgericht in 1922 naar ontwerp van architect Camille Van Elslande (Veurne), ter vervanging van het tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar getroffen wetshuis. Neorenaissancistisch breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak


ID: 16057 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Izenbergestraat 13, 19 (Alveringem)
Lijstgevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met inslag van de neo-Vlaamse-renaissancestijl.