Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5924 resultaten


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10, 14 (Zele)
Brouwerswoning, opgetrokken circa 1843 in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met rechts een poorttoegang. De brouwerij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor een vijver en paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke van 1921.


ID: 84076 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Langemuntstraat 41 (Zele)
Groot burgerhuis met stijlvolle neoclassicistische lijstgevel, gebouwd circa 1879. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met links aanpalend poortgebouw.


ID: 84095 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Hof ten Goede met park

Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend park in landschappelijke stijl ten zuiden. Onder Eugène van Meldert werd het historische kasteel omstreeks 1840-1844 verbouwd tot een buitenverblijf en werden nieuwe dienstgebouwen met stallen, koetsierswoning en koetshuis gebouwd, beide in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het landhuis bewaart elementen van vroegere bouwfases, zoals aan de noordoosthoek een rechthoekig aanbouwsel, restant van het oude kasteeltje, mogelijk deels opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 84103 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Markt 16 (Zele)
Ruim herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met overstekende kroonlijst, stilistisch te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Aanvankelijk grote woning in neoclassicistische stijl met L-vormige plattegrond, traditionele dubbelhuisopstand en poortdoorrit aan de linkerzijde, teruggaand op de brouwerswoning Nelis.


ID: 84115 | Bouwkundig element

Huis Convent

Oudburgstraat 29 (Zele)
Karakteristieke neoclassicistische burgerwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1877 naar ontwerp van architect Emile Save. Haaks op de achtergevel, de voormalige dienstvleugel van één bouwlaag waarvan de koergevel voorzien is van negen pilasters. Zeer grote tuin met landschappelijke aanleg, grotendeels volgens ontwerpplan van 1895 door H. Moerman.


ID: 84117 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pieter Gorusstraat 30-32 (Zele)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl van vier traveeën en twee bouwlagen, inmiddels met ontpleisterde voorgevel op een hardstenen plint, volgens datumsteen in deurlatei woning in 1837, gelijktijdig met aanpalend pand nummer 34 opgetrokken.


ID: 84118 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pieter Gorusstraat 34 (Zele)
Breed burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak, gelijktijdig met het aanpalend pand nummers 30-32 in 1837 opgetrokken. Onderkelderd dubbelhuis met de typische opbouw en strakke ritmering van een wat grotere burgerwoning in neoclassicistische stijl.


ID: 84122 | Bouwkundig element

Herberg Den Anker

Pieter Gorusstraat 38 (Zele)
Het huidige gebouw is volgens de neoclassicistische stijlkenmerken in de eerste helft van de 19de eeuw opgetrokken, wellicht ter vervanging van een oudere constructie. Hoekpand opgevat als een burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 84135 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 4 (Zele)
Deels vrijstaand ruim burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een rechts afgewolfd leien zadeldak in neoclassicistische stijl met verwerking van art-deco-elementen, gebouwd in 1922 door architect A. Peynsaert. Door stilistische en typologische overeenkomst oorspronkelijk voorkomend als pendant van nummer 2.


ID: 84145 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Vaartstraat 8 (Zele)
Charmant alleenstaand boerenburgerhuis in ruime omringende tuin, aan de straat afgesloten door ijzeren hek aan twee betonnen pijlers. Dubbelhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw, van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak.