5986 resultaten


ID: 84209 | Bouwkundig element

Kapelhof

Kouterstraat 108 (Zele)
Oorspronkelijk vrijstaand herenhuis, heden omsloten door schoolgebouwen, ten noorden van de speelplaats achter de Kouterkapel. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken, in kern van 1665, met aanpassingen uit de 19de eeuw. Aansluitend bevinden zich nog twee 19de-eeuwse schoolgebouwen in L-vormige opstelling. Voormalige kloosterkapel gebouwd in 1875.


ID: 84199 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Kouterstraat 12 (Zele)
Burgerhuis, aanvankelijk met L-vormige plattegrond, in sobere neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw maar grondig verbouwd in de loop van de 20ste eeuw.


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10, 14 (Zele)
Brouwerswoning, opgetrokken circa 1843 in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met rechts een poorttoegang. De brouwerij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor een vijver en paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke van 1921.


ID: 84076 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Langemuntstraat 41 (Zele)
Groot burgerhuis met stijlvolle neoclassicistische lijstgevel, gebouwd circa 1879. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met links aanpalend poortgebouw.


ID: 84095 | Bouwkundig element

Hof ten Goede

Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend kasteelbos ten zuiden. Restanten van de omgrachting zijn bewaard aan de noord-, west- en zuidzijde. Het neoclassicistische kasteel van circa 1840 bewaart in de oostvleugel de meeste elementen van vroegere bouwfases. In de zuidwesthoek van de omgrachting, stallencomplex met koetsierswoning en koetshuis, gebouwd circa 1840 naar ontwerp van architect Louis Minard.


ID: 84103 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Markt 16 (Zele)
Ruim herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met overstekende kroonlijst, stilistisch te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Aanvankelijk grote woning in neoclassicistische stijl met L-vormige plattegrond, traditionele dubbelhuisopstand en poortdoorrit aan de linkerzijde, teruggaand op de brouwerswoning Nelis.


ID: 84115 | Bouwkundig element

Huis Convent

Oudburgstraat 29 (Zele)
Karakteristieke neoclassicistische burgerwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1877 naar ontwerp van architect Emile Save. Haaks op de achtergevel, de voormalige dienstvleugel van één bouwlaag waarvan de koergevel voorzien is van negen pilasters. Zeer grote tuin met landschappelijke aanleg, grotendeels volgens ontwerpplan van 1895 door H. Moerman.


ID: 84117 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pieter Gorusstraat 30-32 (Zele)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl van vier traveeën en twee bouwlagen, inmiddels met ontpleisterde voorgevel op een hardstenen plint, volgens datumsteen in deurlatei woning in 1837, gelijktijdig met aanpalend pand nummer 34 opgetrokken.


ID: 84118 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pieter Gorusstraat 34 (Zele)
Breed burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak, gelijktijdig met het aanpalend pand nummers 30-32 in 1837 opgetrokken. Onderkelderd dubbelhuis met de typische opbouw en strakke ritmering van een wat grotere burgerwoning in neoclassicistische stijl.


ID: 84122 | Bouwkundig element

Herberg Den Anker

Pieter Gorusstraat 38 (Zele)
Het huidige gebouw is volgens de neoclassicistische stijlkenmerken in de eerste helft van de 19de eeuw opgetrokken, wellicht ter vervanging van een oudere constructie. Hoekpand opgevat als een burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.