Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2042 resultaten


ID: 84 | Bouwkundig element

Heilige Geestkapel

't Maegelijnplein 1, Kattestraat 32-34 (Aalst)
De Heilige Geestkapel is een restant van het Godshuis Tafel van de Heilige Geest en klimt op tot een bouwfase van 1470. Gerestaureerd in 1893 en vanaf 1901 vergroot met twee traveeën naar het oosten en oprichting van een nieuwe sacristie onder leiding van architect Jules Goethals. Van de neogotische interieuraankleding vanaf 1909 getuigt nog een glasraam van Jozef Casier. Deel ingebouwde, rechthoekige kapel onder leien zadeldak met dakruitertje, bekroond met een gebogen naaldspits, bestaat uit een verankerde baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de afgeschuinde sokkel en afwerking der muuropeningen.


ID: 378 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Broekstraat (Aalst)
De bakstenen wegkapel werd in 1897-1898 in neogotische stijl gebouwd door bewoners van de Kapelleommegang en de Broekstraat. De kapel, op rechthoekig grondplan opgetrokken, heeft een driezijdige beëindiging. De zijgevels zijn met kleine spitsboograampjes geopend, de voorgevel heeft een onder een spitsboog geplaatste deur met vast bovenlicht.


ID: 164 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Rozenhof met park

Brusselse steenweg 75 (Aalst)
Neoclassicistisch getint landhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van zeven traveeën, onder mansardedak, uit midden 19de eeuw, in een grote tuin met hek met ijzeren balusters en beukendreef. Links, neogotische kapel van de 19de eeuw door architect Jean-Baptiste de Béthune.


ID: 13 | Bouwkundig element

Capucienenklooster

Capucienenlaan 95-99, 93A-C, 95B (Aalst)
Neogotisch complex met Sint-Jobkerk, klooster en studiehuis, ingewijd in 1910.


ID: 20 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Dendermondse steenweg (Aalst)
Neogotische wegkapel op rechthoekige plattegrond, haaks op de straat ingeplant. Bakstenen gebouw onder leien zadeldak op natuurstenen sokkel.


ID: 27 | Bouwkundig element

Neogotisch huis

Dirk Martensstraat 40 (Aalst)
Neogotisch huis met twee volumes: diephuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak; daarnaast deurtravee met twee bouwlagen onder plat dak uit de 19de tot 20ste eeuw.


ID: 329 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Erembodegem

Erembodegem-Dorp 125 (Aalst)
Gemeentehuis van 1874. Rechthoekig neogotisch gebouw van baksteen met gebruik van grijze kalkzandsteen voor het lijstwerk. Inkom op korte zijde.


ID: 31 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Esplanadeplein 4C (Aalst)
De Sint-Jozefkerk is een niet georiënteerde neogotische kerk met basilicale aanleg waarvan de bouw startte in 1868 en die pas in 1908 afgewerkt was. Het voorontwerp van architect Joostens werd aangepast en uitgevoerd door architect M. De Noyette.


ID: 300680 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Antonius Abt

Grote Baan (Aalst)
De Sint-Antonius Abtkapel is een neogotische kapel in 1894 opgetrokken door Frans Van Wassenhove.


ID: 416 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Hofstade-Dorp 10 (Aalst)
Gotische kerk met onder meer 14de-eeuwse kruisarmen en 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen, op een lichte hoogte gelegen in het dorpscentrum en beschaduwd door een linde en taxusbomen. Omringd door een zandstenen muur, heropgebouwd in 1858 met geblokte neoclassicistische stijlen met siervaas bij de westelijke ingang. Vergroend kerkhof met graftekens tegen de kerkmuur.