Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2042 resultaten


ID: 214002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa De Proost met ommuurde tuin

Diestsesteenweg 441 (Aarschot)
Ten oosten van de dorpskern van Rillaar gelegen neotraditionele villa met aansluitende neogotische kapel. De villa werd kadastraal geregistreerd in 1897, met verbouwingen in 1898 en 1912, en gebouwd door Jan De Proost, onderpastoor van Elsene. De villa is gelegen in een ruime ommuurde tuin van 84 are, die deels uit lusttuin en deels uit moestuin bestaat.


ID: 41453 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cornelius

Heldenstraat (Aarschot)
Kerk met drie 19de-eeuwse neogotische beuken ingelast tussen een ijzerzandstenen gotische toren en een transept voor het classicistisch getinte koor met vlakke sluiting.


ID: 134446 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Tuinpaviljoen en Villa Paula

Herseltsesteenweg 3-5 (Aarschot)
Achthoekig neogotisch tuinpaviljoen omgeven door een kleine, informele tuin (31 are) aan de stadsrand, rond 1870 gerealiseerd in opdracht van Jan Charels, handelaar uit Aarschot. In 1903 werd het goed aangekocht door onderwijzer Frans Luyten, die tegen de straat aan een huis bouwde, dat oorspronkelijk 'Villa Paula' werd genoemd.


ID: 200049 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Processieweg (Aarschot)
Neogotische kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw uit 1864, die in 1963 omwille van een wegverbreding vanuit de kern van het gehucht naar hier werd verplaatst.


ID: 12412 | Bouwkundig element

Kasteel Buerstede

Antwerpsesteenweg 19 (Aartselaar)
Neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, gelegen in beboomde tuin met oorspronkelijk vierkante omgrachting en gebouwd door de Familie de Crane d'Heysselaer in 1842; in de eerste helft van de 20ste eeuw met derde bouwlaag verhoogd. Poort aan de oostzijde, duiventorentje aan de westzijde.


ID: 83807 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw Middelareskapel

Koekoekstraat (Aartselaar)
Kapel uit het tweede kwart van de 20ste eeuw gelegen aan de aardeweg naar de gemeente Schelle en in de landbouwzone. Rechthoekig, éénbeukig neogotisch kapelletje op een klein omhaagd terrein met struikgewas en bomen.


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 38830 | Bouwkundig element

Abdij van Affligem

Abdijstraat 6, 6A (Affligem)
Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als Novum Monasterium, naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk.


ID: 38852 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Johannes

Driesstraat 1 (Affligem)
19de-eeuws gebouw met nog neoclassicistisch getint koor, gedateerd 1841 en neogotisch schip met jaartal 1895. Baksteenbouw op een sokkel van zandsteen.


ID: 38827 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiels

Kerkstraat (Affligem)
Parochiekerk afhankelijk van de abdij van Affligem, vormde samen met Essene slechts één parochie tot het derde kwart van de 13de eeuw. In zijn huidige vorm, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauratie.