Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14008 resultaten


ID: 67 | Bouwkundig element

Theresianenklooster

Louis D'Haeseleerstraat 19 (Aalst)
Nieuw klooster voltooid in 1865. Dubbelhuis uit midden 18de tot 19de eeuw; drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak. Neogotische kapel van het Theresianenklooster, ingewijd in 1869. Bakstenen gebouw, ingebouwd in huizenrij met puntgevel aan straatzijde op arduinen plint.


ID: 157 | Bouwkundig element

Herenhuis

Majoor Charles Claserstraat 15 (Aalst)
Herenhuis van drie bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak in provinciale Louis-Philippestijl van het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met getoogde keldervensters.


ID: 426 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga met kerkhof

Meldert-Dorp 2A (Aalst)
Gotische pseudobasiliek met transept, opgetrokken uit Meldertse zandsteen, gelegen op een lichte verhevenheid, bij het kruispunt van de hoofdstraten van het dorp. Omgeven door een kerkhof met bak- en zandstenen muur; neoclassicistische hekpijlers ten noorden en graftekens op het kerkhof.


ID: 201 | Bouwkundig element

Herenhuis

Nieuwstraat 28 (Aalst)
Herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, bijkomende verdieping boven twee rechtse traveeën.


ID: 212 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Onderwijsstraat 1, Oude Vismarkt 13 (Aalst)
Het complex omvat een aantal gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met circa 200-jarige beuk, met neogotische westvleugel en poort van 1878; ten oosten complex met georiënteerde kapel uit het eerste kwart van de 15de eeuw met mogelijke oudere kern en latere aanpassingen; ten noorden, de kloostergang en conventgebouwen uit het vierde kwart 15de eeuw en de 17de eeuw, en ten zuiden, het 17de-eeuws hospitaal met latere uitbreidingen.


ID: 209 | Bouwkundig element

Klooster en school De Dames van Maria

Onderwijsstraat 2 (Aalst)
Klooster en school opgericht in 1817, door E.H. Van Crombrugghe, met verschillende uitbreidingen in 1871, 1884, 1897, 1901 en 1905. Hoofdgebouw, voorheen met drie bouwlagen en dertien traveeën, in streng neoclassicistische stijl, uit de 19de eeuw: verhoogd met één bouwlaag in de 20ste eeuw.


ID: 200930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin

Onze Lieve Vrouwplein 10 (Aalst)
De pastorie werd samen met de kerk opgetrokken in 1902 door architect Jules Goethals naar zijn ontwerp uit 1899. Naar stijl en materiaalgebruik getuigen beide panden van de late neogotiek. De pastorie bezit achteraan een beboomde siertuin.


ID: 174 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Onze Lieve Vrouwplein 25 (Aalst)
De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk is een neogotische basilicale kerk met voorplein, opgetrokken in 1902 naar ontwerp van architect Jules Goethals. DNet georiënteerde kerk met driebeukig schip van vijf traveeën, een transept van twee traveeën en drie koren.


ID: 214 | Bouwkundig element

Arbeidershuisje

Peperstraat 15 (Aalst)
Eenvoudig arbeidershuisje van twee bouwlagen met drie traveeën onder zadeldak uit laat 19de eeuw, representatief voor de vroegere bebouwing.


ID: 222 | Bouwkundig element

Neogotisch herenhuis

Pontstraat 31 (Aalst)
Groot neogotisch herenhuis gebouwd voor baron P.V.J. de Béthune in 1875 naar ontwerp van zijn broer architect Jean-Baptiste de Béthune. Het enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken wordt gekenmerkt door een gemarkeerde poorttravee, met loggia op de bel-etage en een hoger opgetrokken topgevel en een dakvenster boven de derde travee.