Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

120 resultaten


ID: 78984 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijckevelde

Holleweg 2, Rijckevelde 2-3 (Damme)
Rijckevelde is een kasteeldomein dat gelegen is in de zuidwestelijke hoek van Sijsele, verder lopend op grondgebied van Brugge (Sint-Kruis en Assebroek) en Oedelem (Beernem). Het domein ligt ten zuiden van het kasteeldomein van Male op Sint-Kruis, waarmee het historische banden heeft. Het domein bestaat uit een kasteel uit begin 20e eeuw met omgevend park en een toegangsdreef. Ten oosten van het kasteel bevindt zich de oudste kern van de site, bestaande uit een landhuis uit de 16e eeuw en hoeve uit de 17e eeuw.


ID: 78777 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Drievuldigheid en Heilige Christianus

Lapscheurestraat (Damme)
Georiënteerde renaissancistische polderkerk, uitzonderlijk voor de streek met oosttoren, gelegen in de dorpskern van Lapscheure, aan het kruispunt van de Lapscheure- met de Hoogstraat. Omringend kerkhof ten zuiden en westen, afgezoomd met lage, bakstenen muur onder ezelsrug, westelijk en zuidelijk toegankelijk via twee gietijzeren toegangshekken tussen bakstenen pijlers. Rijen zerken, waarvan de oudste van arduin; tien gietijzeren kruisen, verspreid over het kerkhof. Vier eenvoudige rode bakstenen pijlerkapelletje


ID: 78916 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Oostkerke

Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 41665 | Bouwkundig element

Gildehuis De Keyzer

Grote Markt 24 (Diest)
Voormalig huis van de Sint-Sebastiaan Schuttersgilde. Renaissance dwarshuis met twee verdiepingen, door middel van fraaie, gecontourneerde muurankers gedateerd 1616.


ID: 78085 | Bouwkundig element

Vredegerecht van Diksmuide

Koning Albertstraat 10 (Diksmuide)
Voor de Eerste Wereldoorlog was het vredegerecht ondergebracht in het Stadhuis. Na de oorlog aankoop van twee percelen (1925) gelegen aan de Koning Albertstraat en aan de Grote Markt, waarop respectievelijk het "Huis Pieters" en "'t Groot Sint-Joorishof" (enkel het deel naar de Koning Albertstraat wordt aangekocht) waren opgetrokken.


ID: 24558 | Bouwkundig element

Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen. Van de oudste schepenhuizen resteert enkel een middeleeuwse kelder. Het oudste, bovengronds bewaarde gedeelte ligt midden in het stadhuiscomplex: een rechthoekig gebouw in Ledesteen, opgericht voor de schepenen van de keure vanaf 1482. Tussen 1519 en 1539 kwam het nieuwe schepenhuis van de keure tot stand, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Dominicus de Waghemakere, nadien uitgebreid. In 1580-82 werd een volume met gevel in renaissancestijl aan de Hoogpoort opgericht naar ontwerp van meester Joos Rooman. Tussen 1595 en 1618 werd aan de Botermarkt een nieuw schepenhuis van gedele in renaissancestijl opgetrokken. De conciërgewoning op de hoek van de Hoogpoort en Stadhuissteeg dateert van 1700-1701. De voormalige armenkamer aan de Poeljemarkt dateert van midden 18de eeuw. In 1880-1881 verrees langs de zijde van de Poeljemarkt een nieuw tussengedeelte, naar ontwerp van stadsarchitect Ch. van Rysselberghe.


ID: 18925 | Bouwkundig element

Sint-Christoffelkapel

Brabantdam, Sint-Kristoffelstraat 1 (Gent)
Voormalige Sint-Christoffelkapel van het godshuis der volders, gebouwd in 1632 als een bak- en zandstenen gebouw in overgangsstijl laat-gotische renaissancestijl. Na de Franse revolutie werd het gebouw ingericht als magazijn en sedert 1816 protestantse tempel. De plattegrond ontvouwt een eenbeukige kerk van vijf traveeën en een vlak afgesloten koor.


ID: 19003 | Bouwkundig element

Huis der Gekroonde Hoofden

Burgstraat 4 (Gent)
Renaissancehuis zogenaamd "Huis der Gekroonde Hoofden", vanouds zogenaamd "De Draecke", te dateren circa 1560. Rijkelijke voorgevel met in- en uitgezwenkte top van bak- en zandsteen, vier traveeën met drie bouwlagen onder steil zadeldak, in 1917 hersteld door bouwmeester A.R. Janssens. De verdiepte boogvelden en identieke bogenrij boven de bovenvensters zijn verrijkt met medaillons die de hoofden van de Graven van Vlaanderen en hun initialen voorstellen. Deze werden vernieuwd in 1917 door Oscar Sinai en Mast en gepolychromeerd door Jan Vanden Bogaerde. Bepleisterde zijgevel in het Gewad van negen traveeën en gecementeerde achterpuntgevel. In het interieur grafsteen van een jonkvrouw (?), mogelijk uit de 15de eeuw.


ID: 24615 | Bouwkundig element

Burgerhuis Goethalssteen

Drabstraat 34, 34B-U (Gent)
Voormalig Goethalssteen, in 1262 opgetrokken, maar midden 16de eeuw werd het interieur grotendeels aangepast en de voorgevel vernieuwd tot merkwaardige renaissancegevel van vijf traveeën en drie bouwlagen, aangepast in de 20ste eeuw. Overwelfde kelder uit 13de eeuw. Gecementeerde achtergevel met kern uit 16de eeuw.