Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

267 resultaten


ID: 114 | Bouwkundig element

Huis Den Inghele

Kerkstraat 5 (Aalst)
Laatrococo-herenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw van drie traveeën, drie bouwlagen en geveltop in de vorm van een geknikte boog met uitzwenkende uiteinden met œil-de-bœuf verwerkt tussen rocaillemotieven.


ID: 191 | Bouwkundig element

Herenhuis gedateerd 1763

Molenstraat 40, 40A-B (Aalst)
Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder recent lessenaarsdak; fraaie, heden gecementeerde, rococopilastergevel van 1763 met gebogen fronton over de drie middentraveeën.


ID: 342 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Termurenlaan 2 (Aalst)
De pastorie werd opgericht in 1770 en het interieur is uitgevoerd in rococostijl. De pastorie is een dubbelhuis bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, alle muuropeningen zijn segmentboogvormig. Een kroonlijst met fries sluit de gevel af.


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 33377 | Bouwkundig element

Witte Huys

Veldstraat 16 (Aalter)
Binnen de context van landelijke dorpsbebouwing bezit deze 18de-eeuwse herenwoning in rococostijl een monumentaal en prestigieus voorkomen met exclusief karakter. Typerend voor dergelijke 18de-eeuwse woning is de symmetrische dubbelhuisopstand en een volume van twee bouwlagen dat vijf traveeën breed is.


ID: 12436 | Bouwkundig element

Kasteel Cleydael

Cleydaellaan 36 (Aartselaar)
Vierkant waterkasteel met trapezoïdaal neerhof aan de noordzijde. Gelegen in de vallei van de Struysbeek, meer bepaald op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, vanaf dit punt de Struysbeek genaamd.


ID: 31651 | Bouwkundig element

Kasteel de Corswarem

Hameestraat 67 (Alken)
Huidig kasteel gebouwd door de familie de Corswarem tussen 1762-65, na de verwoesting door brand van het vorig gebouw in 1761.


ID: 15860 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel van 1735

St.-Rijkersstraat (Alveringem)
Kapelletje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1735 in gecementeerd topstuk en door middel van muurankers 17.. in voorgevel.


ID: 4783 | Bouwkundig element

De Roose

Adriaan Brouwerstraat 29 (Antwerpen)
Burgerhuis in régencestijl opgetrokken in opdracht van brouwer de Bridt, naar een ontwerp door Jan Pieter van Baurscheit de Jonge. Rekeningen dateren zijn ontwerp in 1738, en de voltooiing van het gebouw onder zijn leiding in 1743. De verdwenen smeedijzeren waaier van de poort droeg eertijds de huisnaam “In de Roose”.