Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

260 resultaten


ID: 308 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margaretha

Baardegem-Dorp 43A (Aalst)
Laatromaans kerkje met vermenging van vroeggotische en barokke elementen, opgetrokken in het tweede kwart van de 13de eeuw voor de nieuwe zelfstandige parochie en centraal gelegen op de dorpsplaats midden een beboomd vernauwd kerkhof met slordig verspreide grafstenen uit de 17de tot de 19de eeuw. Het vroegromaanse zaalkerkje werd omgebouwd tot het huidige koor en in de loop der eeuwen meermaals uitgebreid.


ID: 44 | Bouwkundig element

Schepenhuis, belfort en Gebiedshuisje

Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.


ID: 426 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga met kerkhof

Meldert-Dorp 2A (Aalst)
Gotische pseudobasiliek met transept, opgetrokken uit Meldertse zandsteen, gelegen op een lichte verhevenheid, bij het kruispunt van de hoofdstraten van het dorp. Omgeven door een kerkhof met bak- en zandstenen muur; neoclassicistische hekpijlers ten noorden en graftekens op het kerkhof.


ID: 33409 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medardus

Urseldorp (Aalter)
Ingeplant op een hoogterug in de westtip van een vermoedelijk tot de Frankische periode opklimmende driehoekige dries. Omringend kerkhof en ijzeren omheining verdwenen bij de verbreding van de Eekloseweg circa 1966.


ID: 38827 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiels

Kerkstraat (Affligem)
Parochiekerk afhankelijk van de abdij van Affligem, vormde samen met Essene slechts één parochie tot het derde kwart van de 13de eeuw. In zijn huidige vorm, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauratie.


ID: 15924 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Bellestraat (Alveringem)
Buiten de eigenlijke dorpskom ingeplante en georiënteerde hallenkerk ten noorden van de Weegschede op einde van veldwegel zogenaamd Kasteeldreef. Deels bewaard kerkhof omgeven door beuken en gracht ten zuiden. In oorsprong, romaanse kerk zonder transept en toren (?). Vermoedelijk eind 13de eeuw, bouw van vroeggotische middentoren waarbij de zijbeuken langs de toren doorliepen.


ID: 16066 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Leiseledorp (Alveringem)
Gebouw van gele baksteen onder zadeldaken (leien) gedomineerd door kruisingstoren; omgevend kerkhof afgezoomd met bomen; inplanting op het dorpsplein.


ID: 16103 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Apollonia

Oerenstraat (Alveringem)
Laatgotisch kerkje uit begin 16de eeuw, ter vervanging van een romaans bedehuis, waarvan het koor in de nieuwe bouw werd geïntegreerd. Sacristie van 1803. Restauratie in 1896 naar ontwerp van architect J. Vinck uit Veurne. Gele baksteenbouw met aanwezigheid van ijzerzandsteen.


ID: 15922 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus

St.-Brigidaplein 1 (Alveringem)
Gotische hallenkerk uit de 15de eeuw; aangepast circa 1761; algemene herstellingswerken circa 1888 onder leiding van L. Tulpinck; restauratiewerken, onder meer torenuurwerk, daken en goten, schilderwerken, onder leiding van architect P. Pauwels in 1968-1969 en 1971-1972.


ID: 16448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Mildreda met kerkhof en leilindes

St.-Mildredaplein (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden een door linden en haag omringd kerkhof; koorpartij grenzend aan de Groenestraat; roepsteen links van het portaal.