Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

260 resultaten


ID: 37519 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Hasseltsesteenweg (Tongeren)
Zaalkerk, gebouwd in 1773. De plattegrond beschrijft een éénbeukige kerk van drie traveeën, met voorstaande westtoren, en een koor van een rechte travee met halfronde sluiting en recente sacristiëen.


ID: 37504 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ludgerus

Neerrepenstraat (Tongeren)
De plattegrond beschrijft in zijn huidige toestand een driebeukig schip met ingebouwde westtoren, transept en koor van een rechte travee met halfronde sluiting en aangebouwde sacristiëen aan weerszij.


ID: 37429 | Bouwkundig element

Sint-Hubertuskapel

Rutterweg (Tongeren)
Barokkapel van 1729 met oudere, romaanse kern uit de 12de eeuw, gelegen temidden van de beemden. Omringend kerkhof met enkele grafkruisen uit eind 16de- begin 17de eeuw.


ID: 37568 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Evermarusstraat (Tongeren)
Neoclassicistische kerk, in 1844 aangebouwd tegen de romaanse toren van de oorspronkelijke kerk uit de 12de eeuw. Gelegen temidden van het ommuurde kerkhof.


ID: 37545 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Sint-Geertruistraat (Tongeren)
Neoclassicistische zaalkerk, in 1856 gebouwd, de plattegrond beschrijft een éénbeukig schip, een transept en een koor van een rechte travee met vlakke sluiting, geflankeerd door sacristieën.


ID: 37590 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servatius

Viséweg (Tongeren)
Van de oorspronkelijke kerk in Rijn-Maaslandse stijl uit 12de-13de eeuw bleven alleen de toren, en het koor bewaard. De midden- en zijbeuken uit de 17de eeuw werden in neoromaanse stijl herbouwd (1865-1870) naar ontwerp van architect H. Jaminé.


ID: 12033 | Bouwkundig element

Middeleeuwse kelder

Grote Markt 52 (Turnhout)
De 13de-eeuwse romaanse kelder aan de Grote Markt van Turnhout is een van de oudst gekende relicten van de stad.


ID: 16994 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.


ID: 83685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Steenkerkestraat (Veurne)
Landelijk kerkje gelegen ten noorden van de Steengracht, midden een omhaagd kerkhof, omgeven met linden; bakstenen toegangspad geflankeerd door Heilig Hartbeeld. De kerk bewaart een deels romaanse toren 12de eeuw. Het zuidkoor is te dateren circa 1250-1325 en is een waardevolle getuige van de bloei van baksteenarchitectuur in de streek van Veurne tijdens de 13de eeuw. In en rond de Sint-Laurentiuskerk bevinden zich verschillende relicten die verband houden met de wereldoorlogen.


ID: 16895 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Vinkemstraat (Veurne)
Altaar onder patronaat van de Augustijnenabdij van Lo vanaf 1174 tot 1803. In 1968 samengevoegd met parochie Wulveringem. Laat-gotische kerk met rijzige westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek; bewaarde gedeelten van de vroegere romaanse kerk in zijbeuken en transept. Roepsteen in oksel van westelijke torengevel met zuidelijke steunbeer. Calvarie van 1732 tegen zuidelijke transeptgevel. Omhaagd kerkhof.