Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4536 resultaten


ID: 375 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Alfons De Cockstraat 8 (Aalst)
Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een trechtervormig, deels gekasseid erf. Overluifelde inrijpoort aan de straatzijde (ten westen).


ID: 348 | Bouwkundig element

Kasteel van Gijzegem: kasteelhoeve

Dokter De Cockstraat 1 (Aalst)
Kasteelhoeve gelegen in een bebost landschap langs een dreef met bomen. U-vormig gegroepeerde losstaande gebouwen, gekasseide weg en koer, voortuin met bakhuisje. Boerenwoning in traditionele bak- en zandsteenbouw op gecementeerde zandstenen plint, 1688 gedateerd op de bovendorpel van de deur. Haakse stalvleugel, dwarsschuur en wagenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 349 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Gijzegem met dreef

Dokter De Cockstraat 1-3, Neerhoflaan (Aalst)
Van het in 1954 gesloopte kasteel van Gijzegem resten nog de rechthoekige omwalling, de 17de-eeuwse poortgebouwen aan de ingang met de inrijpoort en brug. Ten zuidwesten bevindt zich de kasteelhoeve. Kasteeldreef verbindt het domein met de dorpskern en de kerk.


ID: 42 | Bouwkundig element

Capucijnenklooster

Graanmarkt 1-3, 4-5 (Aalst)
Complex bestaande uit verschillende gebouwen met 17de-eeuwse traditionele kern en latere aanpassingen. De bepleisterde gevels vormden in de 19de eeuw een homogene straatwand.


ID: 46 | Bouwkundig element

Stadhuis van Aalst

Grote Markt 3 (Aalst)
Heden gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats; bestaande uit het voormalig landhuis van 1643-1645 door de bouwmeester H. De Doncker en aan de marktzijde afgesloten door een neoclassicistische constructie van architect Louis Roelandt, van 1828.


ID: 341 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren met omgevend perk

Kapellekensbaan (Aalst)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, is gedateerd 1762 en is omgeven door een perk met lindebomen en een hardstenen kruisbeeld van 1929.


ID: 80 | Bouwkundig element

Stadswoning van 1618

Kattestraat 15 (Aalst)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een recent pseudomansardedak, 1618 gedateerd door middel van muurankers. Geschilderde, verankerde bak- en zandsteenbouw afgelijnd door hoekstenen en voorzien van speklagen.


ID: 495 | Bouwkundig element

Hof ten Broek

Keizerstraat 2 (Aalst)
Neerhof van de heren van Liedekerke, in bak- en zandsteenstijl, uit de tweede helft van de 17de eeuw. Neerhof vernieuwd in 1942. Heden resten twee haaks tegenover elkaar geplaatste dienstgebouwen.


ID: 122 | Bouwkundig element

Huis In den Biekorf

Kerkstraat 26 (Aalst)
Diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën benedenverdieping en twee op bovenverdieping, onder zadeldak met bak- en natuurstenen trapgevel, op cartouches gedateerd 1657 doch met latere aanpassingen. Beraapte tweelaagse zijgevel van drie traveeën in Rozemarijnstraat.


ID: 497 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Kraaiwinkelstraat 12 (Aalst)
U-vormig hoevetje met éénlaags woonhuis (nok parallel aan de straat) uit het vierde kwart van de 19de eeuw.