Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

214 resultaten


ID: 135379 | Landschappelijk geheel

Hallerbos - Lembeekbos - Maasdalbos

Dworp (Beersel), Buizingen, Halle, Lembeek (Halle)
Het gebied herbergt het typische landschap van de ‘Brabantse Ardennen’, gekenmerkt door een golvende topografie met beekvalleien en boscomplexen, een beperkt aantal vergezichten begrensd door het reliëf, vegetatie en bebouwing, complexe verweving van open ruimten en bebouwing en geïsoleerde bossen. Het Pajottenland in het westen is zacht golvend en vruchtbaar met een afwisseling van open veld op de droge ruggen. In de valleien bevinden zich de weiden en beemden, onderbroken met populierenrijen, hagen en knotwilgen. Tussen Zenne en Zoniën komen de steile zandhellingen voor, gedomineerd door de vele uitgestrekte bossen. Het gebied omvat naast een verscheidenheid aan elementen en patronen van landgebruik eveneens heel wat bouwkundig erfgoed.


ID: 135376 | Landschappelijk geheel

Gaasbeek, Sint-Laureins-Berchem, Oudenaken en Elingen

Gooik, Kester, Leerbeek (Gooik), Halle (Halle), Gaasbeek, Sint-Kwintens-Lennik, Sint-Martens-Lennik (Lennik), Elingen, Pepingen (Pepingen), Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw)
Het landschapsbeeld dat kan afgeleid worden uit de Ferrariskaarten (1771-1777) sluit reeds goed aan bij het huidige landschap. De interfluvia werden toen ook reeds gekenmerkt door een open akkerlandschap. Alleen langs de grotere wegen waren er bomenrijen in dit open landschapscompartiment. De valleien vormden langgerekte groene linten, met weiden en enkele bosjes. Van de 10de tot de 13de eeuw greep de mens zeer sterk in in het Pajotse landschap. De ‘grote ontginningen’ zetten bos, heide en moeras om in vruchtbare landbouwgrond. Het kasteel van Gaasbeek vormde het centrum van het Land van Gaasbeek, horend bij hertogdom Brabant. Het kasteel van Gaasbeek werd omstreeks 1235 opgetrokken door de hertogen van Brabant. Het was een op een hoogte ingeplante en volledig omgrachte burcht die weerwerk moest bieden tegen de dreigingen van de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen.


ID: 140038 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Halle

Halle (Halle)
Deze zone omvat de historische stadskern van Halle.


ID: 216433 | Bouwkundig element

Dubbelschool en bijhorende onderwijzerswoningen

Albertstraat 2-8 (Halle)
In oorsprong dubbelschool met een afdeling voor jongens en een voor meisjes met bijhorende art-nouveaugetinte onderwijzerswoningen, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan de Brusselse architect Henri Jacobs.


ID: 306592 | Bouwkundig element

Stadskern Halle

Arkenvest, Basiliekstraat, Beestenmarkt, Brusselsesteenweg, Dekenstraat, Grote Markt, Hoornstraat, Joseph Possozplein, Kardinaal Cardijnstraat, Klinkaert, Kloostergang, Korte Vest, Leeuwenstraat, Maandagmarkt, Melkstraat, Molenborre, Monseigneur Senciestraat, Nieuwstraat, Ninoofsesteenweg, Parklaan, Sint-Katharinavest, Sollenbeemd, Theodore Van Ruycheveltstraat, Vestingstraat, Volpestraat, Vuurkruisenstraat, Zwaanstraat (Halle)
De stad, met een klein centrum maar een uitgestrekt grondgebied dank zij de gehuchten, is gelegen aan de Zenne en het kanaal Brussel/Charleroi, en op de grens met de provincie Henegouwen.


ID: 81816 | Bouwkundig element

Ommegangkapel van 1838

Astridlaan (Halle)
Grote kapel met driezijdige sluiting, gebouwd door burgemeester H. Hannecart in 1838.


ID: 81817 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van 1890

Astridlaan (Halle)
Neogotisch uitgewerkte, hardstenen kapel op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting onder tentdakje, van 1890.


ID: 76620 | Bouwkundig element

Reeks stadswoningen

Auguste Demaeghtlaan 1-5, Brusselsesteenweg 85-93 (Halle)
Auguste Demaeghtlaan nummers 1-5 vormen samen met de nummers 85 tot 91 van de Brusselsesteenweg een reeks uniforme huizen uit einde 19de eeuw, hoofdzakelijk van stedenbouwkundig belang.


ID: 39445 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Basiliekstraat 1 (Halle)
Verbouwd hoekhuis met drie bouwlagen en een scherp hellend afgesnuit zadeldak, met voorgevel daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 39462 | Bouwkundig element

Muziekacademie

Basiliekstraat 124 (Halle)
Neoclassicistisch gebouw uit de 19de eeuw van twee en een halve verdieping en vijf traveeën onder een stomp schilddak, mooi gelegen te midden van een park.