168 resultaten
ID: 308020 | Landschappelijk element
Brugge, Jabbeke, Oudenburg (West-Vlaanderen)
De Oostendse vaart is een in hoofdzaak tijdens de eerste helft van de 17de eeuw gegraven kanaal tussen Brugge en Oostende. Het segment tussen Brugge en Plassendale werd gegraven in de bochtige bedding van de Ieperlee(t), een middeleeuwse scheepvaartverbinding tussen Ieper en Brugge. Op het kanaalsegment liggen meerdere vaartgehuchten. De vaartdijken zijn nog grotendeels beplant met opgaande bomenrijen van populier.
ID: 88823 | Bouwkundig element
Paddegatstraat 3 (Jabbeke)
Ronde rosmolen uit 1854, gelegen op het erf van een vroegere hoeve. Opgetrokken in gele baksteen onder zeszijdig pannen tentdak, met buitenwerks een diameter van zes meter. Aan de voorzijde is een ingang, aan de achterzijde drie luikopeningen.
ID: 135131 | Landschappelijk geheel
Stene, Zandvoorde (Oostende), Oudenburg (Oudenburg)
Dit gebied bevat twee krekenstelsels: de Grote Keignaertkreek en de Zoute kreek en Sluiskreek. Het landschap wordt gestructureerd door de kreken en de aangrenzende komgronden. De Grote Keignaertkreek, Zoute kreek en Sluiskreek zijn ontstaan tijdens de overstromingsfase rond het beleg van Oostende aan het begin van de 17de eeuw doordat de duinen ten oosten van Oostende doorgestoken geweest zijn. Na het beleg van Oostende polderde men de overstroomde delen terug in, maar om de havengeul open te houden had men zogenaamde spoelpolders nodig om voldoende waterdynamiek te garanderen. Momenteel staan de kreken niet meer in rechtstreekse verbinding met de zee. Nabij de kreken en hun uitlopers komt eerder grasland (meestal weiland) voor, in de komgronden eerder akkerland. De kreken bevatten brakwater wat een typische flora met zich meebrengt.
ID: 135174 | Landschappelijk geheel
Zandvoorde (Oostende), Oudenburg (Oudenburg)
Dit gebied omvat het poldergraslandencomplex van de Zwaanhoek nabij Zandvoorde, ten zuiden begrensd door het kanaal Nieuwpoort-Plassendale. De gronden kennen een historisch permanent graslandgebruik. De graslanden vertonen opvallend microreliëf en ontwateringslaantjes, deels ten gevolge van ontvening. De meeste grachten wateren af via het Zwaanhoekgeleed en het oude Poldergeleed dat het gebied van zuid naar noord doorsnijdt.
ID: 301861 | Bouwkundig element
Oudenburgsesteenweg (Oostende), Plassendale, Vaartdijk-Noord, Vaartdijk-Zuid, Zwaanhoek (Oudenburg)
Het dorpsgezicht is een gehucht gegroeid op en rond de militaire versterking en het sluizencomplex Plassendale.
ID: 307519 | Landschappelijk element
Polderdijk (Oostende), Schorrendijk (Oudenburg)
Zeedijk uit 1626, 1723 en 1737, die de Gauwelozekreek aan de oostzijde bedijkt. De Gauwelozekreek is begin van de 19de eeuw grotendeels gedempt of gekanaliseerd, maar de dijk is in het landschap blijven liggen.
ID: 140011 | Archeologisch geheel
Oudenburg (Oudenburg)
Deze zone omvat de historische stadskern van Oudenburg.
ID: 45543 | Bouwkundig element
Bekestraat 18 (Oudenburg)
Enige overgebleven hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, met witgekalkt woonstalhuis haaks op de straat en klein volume met stallen. Aangeduid op kaart van het M.C.I. van 1883 als grotere site met meerdere volumes omzoomd met bomen.
ID: 216970 | Bouwkundig element
Bekestraat 41 (Oudenburg)
Vermoedelijk betreft dit een Duitse militaire post uit de Tweede Wereldoorlog, die is opgetrokken door militairen die gelogeerd waren in de nabijgelegen hoeve.
ID: 45680 | Bouwkundig element
Brugsesteenweg 10 (Oudenburg)
Neogotisch burgerhuis van 1896 (jaartal in geveltop), met verzorgd siermetselwerk, onder meer Brugse travee en tandlijst onder goot.