149 resultaten


ID: 92103 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Audomarus

Adinkerke (De Panne)
In oorsprong een orgel van Pierre (jr) van Peteghem (Gent), gebouwd ergens tussen 1823 en 1846. Totaal omgebouwd door Frederik Loncke (Esen) in 1901.


ID: 135398 | Landschappelijk geheel

Westhoekduinen, duinen van Cabour, De Moeren en plateau van Izenberge

Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Deze ankerplaats omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 92104 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

De Panne (De Panne)
Nieuw orgel door Johannes (Hans) Klais (D - Bonn) uit 1937.


ID: 92105 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Petrus

De Panne (De Panne)
Herkomst en ontstaansgeschiedenis van dit orgel zijn, hoewel recent, eerder onduidelijk. Het instrument is wellicht kort na 1891 aangekocht. Totaal omgebouwd door Loncke Orgelbouw (Zarren) in 1985.


ID: 92106 | Bouwkundig element

Orgel  van de Koninklijke Kapel van de paters Oblaten

De Panne (De Panne)
Orgel van Jean-Emile Kerkhoff (Schaarbeek), gebouwd in het eerste decennium van de 20ste eeuw voor een privé-persoon in Vilvoorde, en door de paters Oblaten aangekocht in 1930.


ID: 135159 | Landschappelijk geheel

Houtsaegerduinen

De Panne (De Panne), Koksijde (Koksijde)
De duinen van het natuurreservaat Houtsaegerduinen behoren tot de zogenaamde middeloude duinen en zijn ontstaan tijdens de 14de-16de eeuw. Het gebied kent een afwisseling van grote pannes en paraboolduinen wat zorgt voor gevarieerde biotopen. De vegetatie bestaat uit een mengeling van duingraslanden en struweelbegroeiing die kalkminnend is. In het zuiden en oosten van de ankerplaats komen restanten van duinakkers voor die herkenbaar zijn aan kleine verwilderde percelen met een houtwal errond. In de zuidoostelijke hoek liggen gedeelten van het Kerkepannebos, één van de oudste bosaanplantingen aan de Vlaamse kust met een rijke flora.


ID: 302416 | Bouwkundig geheel

Dumontwijk

A. Dumontlaan, Blondéweg, Bonzellaan, Bortierlaan, Doktersweg, Donnylaan, Duinkerkelaan, Geitenweg, Halmenstraat, Hoge Duinenlaan, Konijnenweg, Koning Albertplein, Korte Konijnenweg, Kykhillweg, Schoolweg, Suzanneweg, Thiriarweg, Visserslaan, Witteberglaan, Zeedijk, Zeekruisdoornweg, Zeelaan (De Panne)
Eerste urbanisatiefase van een nieuwe badplaats, ontstaan uit privé-initiatief vanaf circa 1892 en verder uitgebouwd in het begin van de 20ste eeuw, met gaaf bewaard stedenbouwkundig concept naar ontwerp van de Brusselse architect Albert Dumont (1835-1920) en zijn zoon Alexis (1877-1962).


ID: 16230 | Bouwkundig element

Burgerhuizen Nano-Nanune en Simone, André, Paul

A. Dumontlaan 26, Visserslaan 26 (De Panne)
Modernistisch hoekhuis bij de Visserslaan, zogenaamd Simone, André, Paul, en bij de A. Dumontlaan, zogenaamd Nano-Nanune, naar ontwerp van architect L. Legein, zie gevelsteen in betegelde onderbouw, ontworpen als een geheel.


ID: 215793 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Barkenlaan 28 (De Panne)
Halfopen woonhuis in art-decostijl met voortuin. Gebouwd in 1934 volgens gemeentelijke informatie. Volgens gevelsteen een ontwerp van architect "Ph. Vanmarke/ ing. Architecte/ La Panne".


ID: 215794 | Bouwkundig element

Gekoppelde interbellumwoningen Beau Laurier en Akelei

Barkenlaan 32-34 (De Panne)
Gekoppelde bel-etagewoningen in art-decostijl met kubistische vormgeving. Volgens bouwplan gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect L. Legein (De Panne) in opdracht van de heer G. Bomal uit Brussel. De woningen worden gekenmerkt door een dynamisch silhouet, een nadrukkelijke verticale geleding en een art-decovormgeving. De bel-etagewoningen van drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak zijn gebouwd volgens een spiegelbeeldschema waarin gespeeld wordt met volume- en hoogteverschillen. Omringende tuin, aan de straat voorzien van een kenmerkende tuinafsluiting, bij nr. 32 opengewerkte betonnen afsluiting met dambordpatroon aanzettend op een bakstenen muurtje met ezelsrug. Bij nr. 34 met buisleuningen, onder meer poorten met radiaal motief (zonnestralen).