379 resultaten


ID: 85643 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Sint-Annastraat 134 (Hamme)
Neogotische kerk opgetrokken uit baksteen op plint met hardstenen afzaat. Geïntegreerde monumentale gotische westtoren uit kalkzandsteen, waarbij de westzijde van de torenromp niet ingesloten werd in het grondplan.


ID: 36596 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Gaversesteenweg 512 (Merelbeke)
De pastorie, gelegen in een ommuurde pastorietuin, is van het type dubbel­huis met vijf tra­veeën en één bouw­laag.


ID: 201446 | Bouwkundig element

Hopast

Douvieweg 44 (Poperinge)
Douvieweg nr. 44 is een achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een lange oprijlaag. Op het primitief kadasterplan van ca. 1835 staat de site weergegeven met een woonhuis voorzien van een geïntegreerde stalling en moestuin gelegen binnen een omwalling Ten noordoosten van de hoeve bevond zich een vierkante omwalling zonder bebouwing. Het boerenhuis gaat in kern terug tot vóór 1835, maar werd grondig verbouwd volgens het kadaster in 1956. De omwalling werd gedempt in 1965. De stal, ten zuiden van het woonhuis gelegen, wordt volgens het kadaster in 1894 gebouwd. De ast werd volgens het kadaster in 1956 gebouwd, maar is wellicht ouder, aangezien de gebruikte systemen ouder zijn. Het systeem Allaeys dateert van 1932. Vermoedelijk verwijst de mutatie naar een uitbreiding in 1956 van de ast in zuidelijke richting. De ast bestaat eigenlijk uit twee asten met daartussen een open ruimte. De


ID: 31070 | Bouwkundig element

Hoeve met hopast

Helleketelweg 36 (Poperinge)
Gerestaureerd hoevetje uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw, met heden vooral een woonfunctie. De hoeve heeft een grote ensemblewaarde door de diverse elementen op het erf: het boerenhuis, de dwarsschuur, de bietenkelder, de hopast met bakhuis en de erfaanleg.


ID: 31246 | Bouwkundig element

Hoeve met hopast en hopmagazijn

Watouseweg 5 (Poperinge)
Aan de weg gelegen hoeve met losse bestanddelen, uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Landbouwuitbating voornamelijk gericht op de hopteelt.


ID: 40569 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ten Brugsken met tuin

Ninoofsesteenweg 245-247 (Roosdaal)
Landhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, voormalig 'huis van plaisantie' in de kern daterend van 1634, aangepast in het eerste kwart van de 19de eeuw en gerestaureerd in 1936, waarbij de aanhorigheid omgebouwd werd tot woning; landhuis met relicten van formele, regelmatige tuinaanleg met snoeivormen (bollen) en palissades van taxus uit 1936.


ID: 134195 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Waanrode

Klipgaardestraat 2-4 (Kortenaken)
Landhuis gebouwd rond 1867 door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven. In het interbellum werd het kasteel aangekocht door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven, kabinetschef van koning Albert I, die het in een neoclassicistische bouwstijl vergrootte en aanpaste. De hoeve werd rond 1886 gebouwd op de motte in een eenvoudige, functionele baksteenarchitectuur. Omgeven door landschappelijk park dat de motte van een afgebroken feodaal kasteel en een gedeelte van een aanpalend bos omvat, oorspronkelijk circa 25 hectare; dendrologisch interessant.


ID: 134071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wolvendaal

Nieuwelaan 128-130 (Merchtem)
In 1892 door architect Joseph Schadde verbouwd 'huis van plaisantie' van 1765 tot een imposant eclectisch landhuis, omgeven door een uitstekend onderhouden park in landschappelijke stijl, eveneens aangelegd in de jaren 1890 onder baron Léon de Viron. Het domein bewaart sporen van een 'verlandschappelijkte' omgeving, een boogbrug en rotswerk rond de overlopen van de vijver, een ommuurde moes- en bloementuin.


ID: 134029 | Landschappelijk element

Park en boomgaard van het domein La Morette

Edingsesteenweg 208 (Asse)
Gedeeltelijk ommuurd landgoed van 19,5 hectare bij een stenen windmolen en een hoeve met een distilleerderij, gebouwd rond 1830 en 'gecastelliseerd' rond 1900; circa 13 hectare boomgaard en een parkje in landschappelijke stijl van 1 hectare rond een voormalige 'steenpoel'.


ID: 31501 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen met hopasten

Steenvoordestraat 59 (Poperinge)
Nr. 59. Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom een deels met bakstenen en kasseien verhard erf. Ten N., boomgaard en met wilgen afgezette rest van omwalling. Ten W., erfoprit aan straatzijde geflankeerd door XIX-kapelletje. Ten N., boerenhuis van twee opkamertrav. l. en vijf trav. woongedeelte en twee staltrav. r. onder zadeldak (n straat, Vlaamse pannen) met recent laadluik, uit XVIII d. Ver