Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 77859 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Tillegem

Tillegemstraat 79-83 (Brugge)
Het kasteel Tillegem gaat terug op een 14de-eeuws waterkasteel dat in de jaren 1870 in de typische neogotische stijl wordt heraangekleed onder leiding van architect Jean-Baptiste Bethune. Het neerhof bij het kasteel omvat gaaf bewaarde hoevegebouwen uit 1894. Een park omgeeft het kasteel.


ID: 302049 | Bouwkundig element

Dorpskern Vivenkapelle

Bradericplein, Sijseelsesteenweg, Vierscharestraat (Damme)
De dorpskern van Vivenkapelle wordt gekenmerkt door een homogeen kloostercomplex ontworpen door Baron J.B. Bethune, waarbij steeds de neogotische stijleenheid werd gerespecteerd.


ID: 20840 | Bouwkundig element

Klooster van Poortakker

Oude Houtlei 50, 56-58, Wellingstraat 32 (Gent)
De laat 19de-eeuwse Poortakkerkapel en het bijhorend kloostercomplex vormen een voorbeeld van neogotische bouwkunst, een constructie van vooraanstaande kunstenaars voor de neogotiek, namelijk Arthur Verhaegen in samenwerking met Jean-Baptiste Bethune en Florimond Van de Poele. Het goed bewaard geheel dankt zijn architecturale kwaliteiten onder meer aan het totaalconcept en de consequente eenheidsstijl.


ID: 19803 | Bouwkundig element

Herenhuis met empiregevel en neogotische zij- en achtervleugel

Kartuizerlaan 70, Sleepstraat 167-169 (Gent)
Groot herenhuis met veertien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met indrukwekkende empiregevel naar ontwerp van architect J.B. Pisson en gedateerd 1808 onder het balkon. Tegen de gevel oorlogsgedenkteken. Neogotische bakstenen zij- en achtervleugel gebouwd in 1861 door architect A. Van Assche naar een project van baron J. Bethune.


ID: 9638 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Kasteelstraat 30 (Zottegem)
Rechthoekige éénbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige koorsluiting, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neogotische baksteenbouw op afgeschuinde, gecementeerde plint, onder zadeldak.


ID: 27113 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Einestraat 40 (Oudenaarde)
Achterin gelegen kloostergebouwen ingeplant omheen een binnentuin met twee lange, haakse bakstenen vleugels en hoofdgebouw achteraan, aan de binnentuinzijde met aanleunende kloostergangen van circa 1670 bij de inrichting als zwartzusterklooster. Westvleugel met oude kern van 1513, zie stichtingsdatum van het Sint-Michielshospitaal. Kapel en oostvleugel overwegend daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw met aanpassingen in de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw. Noordelijke hoofdvleugel met mogelijk zeer oude kern van vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Calvarie van 1870 in binnentuin. Huidige kapel aan de straat grotendeels aangepast in neogotische stijl vanaf 1860 onder impuls en begeleiding van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 200010 | Bouwkundig element

Kapel

Sint Christianastraat (Gavere)
In het parkje, kleine neogotische bakstenen kapel, volgens een arduinen stichtingssteen opgericht in 1893 door A. d'Ansembourg, kasteelheer van Baudries. Huidige neogotische bakstenen kapel van drie traveeën met klein rechthoekig koor van één travee onder leien zadeldaken tussen aandaken met schouderstukken en bekronend arduinen kruis vooraan..


ID: 80859 | Bouwkundig element

Milanenkapel

Bellegemstraat (Zwevegem)
Neogotische kapel gebouwd in 1846-1847 in opdracht van Baron Félix de Béthune en naar ontwerp van Jean Baptist (de) Béthune.


ID: 214291 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Antonius van Padua

Zandstraat (De Haan)
Kapel gewijd aan de Heilige Antonius van Padua. In 1908 gebouwd bij de hoeve "KAPELHOF". Opdrachtgeefster is barones Theresia Maria Bethune uit Marke, toenmalige eigenaar van de hoeve.


ID: 216290 | Bouwkundig element

Hoekhuis met café

Aaigemstraat 36 (Gent)
Café zogenaamd Ganzendries, hoekhuis met de Patijntjestraat, gerealiseerd volgens een bouwaanvraag van 1886 in opdracht van Frans Bethune. Ontworpen als café met typerende toegang in de afgekante hoektravee.