Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10 resultaten


ID: 25890 | Bouwkundig element

Gravensteen

Sint-Veerleplein 11 (Gent)
In 1180 gebouwd door Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, op de plaats van een kleiner kasteel uit de 9de-10de eeuw, en naar het voorbeeld van de versterkte kastelen door de kruisvaarders in Syrië opgericht. Het complex, slechts ten dele met water omringd, bestaat uit een poortgebouw, een ringmuur met walgang, een krocht, een donjon met bijgebouwen en het huis van de graaf.


ID: 306651 | Bouwkundig element

Sint-Veerleplein en omgeving

Appelbrugparkje, Burgstraat, Gewad, Jan Breydelstraat, Kleine Vismarkt, Rekelingestraat, Sint-Veerleplein, Vleeshuistragel (Gent)
Het Sint-Veerleplein kan gerekend worden bij de oudste historische stadspleinen van Gent. Dit rechthoekig plein in de wijk Oudburg is vanouds gesitueerd aan de voet van het Gravensteen dat de noordkant van het plein vormt.


ID: 127446 | Bouwkundig element

Patershol

Ballenstraat, Corduwaniersstraat, Drongenhof, Geldmunt, Haringsteeg, Hertogstraat, Kaatsspelplein, Kalversteeg, Karmelietenstraat, Kleine Vismarkt, Kraanlei, Lange Steenstraat, Oudburg, Plotersgracht, Rodekoningstraat, Sint-Veerleplein, Sluizeken, Sluizekenkaai, Sluizekenstraat, Trommelstraat, Vrouwebroersstraat, Zeugsteeg, Zuivelbrugstraat, Zwaanstraat (Gent)
Het Patershol is een klein maar dichtbebouwd stadsgebied in de schaduw van het Gravensteen. De wijk wordt gekenmerkt door enkele grote, religieuze ensembles, luxueuze herenhuizen en voornamelijk veel middeleeuwse stadswoningen.


ID: 25889 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Sint-Veerleplein 10 (Gent)
Gereconstrueerd hoekhuis; was tot begin 20ste eeuw een bepleisterde lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht, bij de restauratie van het plein en het Gravensteen in oorspronkelijke stijl herbouwd. Oorspronkelijke voorgevel in de Rekelingestraat met in- en uitgezwenkte top uit eind 16de eeuw.


ID: 45 | Bouwkundig element

Herberg Graaf van Egmont

Grote Markt 1 (Aalst)
Het huidige hoekhuis van twee en een halve bouwlaag en respectievelijk vijf en zes traveeën onder schilddak in combinatie met zadeldak, zou opklimmen tot 1777 en opgetrokken zijn uit de hergebruikte en herkapte zandsteen van het vroegere Steen.


ID: 19152 | Bouwkundig element

Herenhuis Hotel Dutry

Geldmunt 13-15 (Gent)
Voormalig Herenhuis Hotel Dutry, ontstaan door samenvoeging van twee huizen welke volgens archiefstukken in 1754 voorzien werden van gevels in rococostijl. Twee bouwlagen hoog hoekhuis afgedekt met mansardedaken met oeils-de-boeuf boven de zijgevel. Bepleisterde voorgevel van zeven traveeën met dakkapellen en driehoekig fronton boven de drie middentraveeën. Verankerde en beschilderde zijgevel van elf traveeën en twee bouwlagen. Achtergevel opgevat als een bepleisterde lijstgevel van zeven traveeën met fronton als bekroning. Achteraan in de geplaveide tuin, verbouwd koetshuis uit 18de eeuw met deels behouden bepleisterde lijstgevel met gedichte rondbogen.


ID: 35756 | Bouwkundig element

Kasteel

Damvalleistraat 45 (Destelbergen)
Kasteeltje gebouwd in 1899 in opdracht van A. Havenith binnen de walgrachten van een verdwenen versterkt middeleeuws kasteel. Huidig kasteeltje met eclectische inslag gebouwd midden op de noordoostelijke helft van de oude 8-vormige kasteelsite. Sobere bakstenen gevels met getoogde muuropeningen. Rechthoekig hoofdvolume van twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 301119 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kanaal De Lieve

Evergem (Evergem), Gent, Wondelgem (Gent), Ronsele, Vinderhoute, Waarschoot, Zomergem (Lievegem)
De Lieve is een historisch binnenscheepvaartkanaal dat tussen 1251 en 1269 van Gent naar Damme, oorspronkelijk Aardenburg, gegraven werd. De bloeiperiode situeert zich in de 13de en 14de eeuw. In Gent, Evergem en Lievegem is het kanaal in stukken als open waterloop bewaard gebleven.


ID: 301347 | Archeologisch geheel

Site van het Prinsenhof

Pluimstraat, Prinsenhof, Prinsenhofplein, Rabotstraat, Sanderswal, Simon de Mirabellostraat, Zilverhof (Gent)
De site van het Prinsenhof in Gent, geboorteplaats van Keizer Karel, is één van de weinige bewaarde hertogelijke paleizen in Vlaanderen.


ID: 140017 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Aalst

Aalst (Aalst)
Deze zone omvat de historische stadskern van Aalst.