Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

467 resultaten


ID: 300995 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar op talud molenberg

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Een zware struik staat ten zuiden van de Tragische molen op het talud van de molenberg. Het is een hazelaar die op traditionele wijze als hakhout wordt gesnoeid. Hazelaar werd gebruikt om het vlechtwerk van lemen vakwerkmuren te maken en te herstellen.


ID: 131818 | Landschappelijk element

Op stam gezette hazelaar bij vakwerkschuur

Schilberg (Voeren)
De oude op stam gezette hazelaar staat ten zuiden van een vakwerkschuurtje. De geknotte boom staan bij een bomenrij van es en fungeert als erfbeplanting bij het vakwerk schuurtje. De hazelaar werd gebruikt als fruitboom.


ID: 130269 | Landschappelijk element

Twee  hakhoutstruiken van  hazelaar

Bruggenhoek 19 (Zwalm)
Twee oude hazelaars die periodiek als hakhout worden gekapt staan aansluitend bij de moestuin in het aanpalende weiland. De hakhoutstoven hebben omtrekken tot 670 cm. Niet alleen de lekkere hazelnoten werden geoogst maar ook de takken die er regelmatig werden afgehaald waren nuttig als brand-, constructie- en geriefhout, ook het loof werd in perioden van schaarste als loofvoedering gebruikt.


ID: 304883 | Landschappelijk element

Houtkant van hazelaar op talud

Eiken (Voeren)
De houtkant bestaande uit een 25-tal hakhoutstoven van hazelaar is aangeplant op een talud en perceelsgrens tussen twee weilanden. Op de Kabinetskaart van de Ferraris en op alle 19de- en 20ste-eeuwse kaarten staat deze perceelsrandbeplanting ingetekend. Deze lijn was lange tijd de grens tussen een hoogstamboomgaard bij de Hoeve Op de Eiken en de omringende graslanden.


ID: 130362 | Landschappelijk element

Vijf hakhoutstoven van hazelaar op talud

Holleweg (Oudenaarde)
Aan de westzijde van de Holleweg, een oude kasseiweg, staan bovenop het talud vijf zwaar ontwikkelde hakhoutstoven van hazelaar. De hakhoutstoven hebben omtrekken van 3,5 tot 5,1 meter en dragen de sporen van een periodiek onderhoud. Vermoedelijk zijn deze vijf hazelaars een restant uit een houtkant.


ID: 301578 | Landschappelijk element

Op stam gezette hazelaar als schermbeplanting

Nurop 27 (Voeren)
De hazelaar is aangeplant ter afscherming van een bijgebouw van een boerenwoning tegen weersinvloeden. De struik werd op stam gezet en neemt zo de vorm van een boompje aan.


ID: 131580 | Landschappelijk element

Kapelboom Bevende Hazelaar

Wittemoer (Lievegem)
In het Meistraatje, een zandweg van Oostmoer naar de Lembeekse bossen, bevindt zich de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’, een houten boomkapelletje dat tegen de stam van een lindeboom werd bevestigd. Volgens de legende vond op deze plaats de zoon van Filips Van Kleef de dood. De aanvoerder van de Gentenaars in de strijd tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd gedood of vermoord en in het geheim begraven. Een boom moest de plaats aanduiden. Na 500 jaar is het nog steeds een bedevaartsoord met processie in de meimaand. De oude lindeboom ging in 2005 tegen de vlakte en werd kort daarop vervangen door een nieuw exemplaar. De boomkapel werd opnieuw opgehangen bij de jonge lindeboom.


ID: 131251 | Landschappelijk element

Twee natuurlijk gevormde hazelaars

Kwatemstraat 2 (Herne)
De natuurlijke gevormde hazelaar (Corylus) bevindt zich tegen de tuinmuur van het Hof te Kwatem, aan de oostelijke zijde van het perceel. De struik heeft aan de basis een omtrek van zes meter en een hoogte van acht meter.


ID: 300036 | Landschappelijk element

Opgaande veldesdoorn en hazelaar als hoekboom

Planterij (Horebeke)
In de oostrand van een nieuw aangeplant bos staat een opgaande veldesdoorn of Spaanse aak als hoekboom aangeplant. Hij wordt er vergezeld door een oude hazelaar aangeplant op het belendende perceel.


ID: 304602 | Landschappelijk element

Geknotte boswilg en hakhout van hazelaar

I gen Treut (Voeren)
De lage knotboom van boswilg staat langs de holle weg I gen Treut. Het betreft een bijzondere variëteit van boswilg, namelijk Salix caprea spacelata. Meer noordelijk staat in dezelfde houtkant hakhout van hazelaar.