Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

271 resultaten


ID: 88757 | Bouwkundig element

Station Jabbeke

Stationsstraat 73-77 (Jabbeke)
Voormalig stationsgebouw van Jabbeke, gebouwd omstreeks 1892-94, op de lijn Brugge-Oostende, die in 1838 werd ingereden als enkelvoudig spoortraject. Het gebouw werd opgetrokken volgens een vast type dat door de Belgische spoorwegen tussen circa 1881 en 1895 werd toegepast, en wel volgens de eerste variant daarvan, het zogenaamde "Stationstype 1881". Het gebouw is in gele baksteen opgetrokken op hardstenen plint en bestaat uit drie delen met centraal een volume van twee bouwlagen en drie traveeën onder een leien zadeldak.


ID: 216786 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Pionierpark Jabbeke

Stationsstraat (Jabbeke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van een Duits geniepark. Vanaf januari 1917 werd bij Jabbeke een 'Reserve-Pionierpark' ingericht voor de 'Gruppe Nord'.


ID: 216787 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Pionierpark Jabbeke

Stationsstraat (Jabbeke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht als onderdeel van een Duits geniepark. Vanaf januari 1917 werd bij Jabbeke een 'Reserve-Pionierpark' ingericht voor de 'Gruppe Nord'. Van hieruit werden bouwmaterialen, voorraden en munitie verspreid naar kleinere 'Pionierparke' dichter bij het front.


ID: 88737 | Bouwkundig element

Kapel van Burggraaf Christian du Bus de Gisignies

Flamincka Park (Jabbeke)
Kapel van Burggraaf Christian du Bus de Gisignies, opgetrokken in 1883 op zijn kasteeldomein in Jabbeke, langs de toegangsdreef tot het kasteel. De burggraaf liet de kapel bouwen om genezing af te smeken. Hij overleed datzelfde jaar, en werd in de crypte van de kapel begraven. In het interbellum werd de kist naar het kerkhof van Jabbeke overgebracht.


ID: 88734 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Duikerstraat 2 (Jabbeke)
Haaks op de weg ingeplante dorpswoning in omhaagde tuin met fruitbomen, aansluitend bij de cluster woningen bij het voormalige station van Jabbeke. Gebouwd in 1874. Gecementeerde bakstenen woning van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 88762 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Walbekestraat 4 (Jabbeke)
Hoeve met losse witgekalkte bakstenen bestanddelen op gepekte plint, onder pannen zadeldaken. De hoeve werd in 1870 opgetrokken voor Joannes Verlindt-De Witte, een werkman uit Jabbeke. Laag boerenhuis met opkamer. Ten zuiden van de woning een klein stalvolume.


ID: 88726 | Bouwkundig element

Villa uit het interbellum

Constant Permekelaan 5 (Jabbeke)
Half vrijstaand interbellum-villaatje in beboomde tuin, in 1926 gebouwd voor hoofdonderwijzer Karel Packeu-Acke (Jabbeke). Pittoreske vormgeving met gecementeerde geveltoppen boven de bakstenen parementen, bow-windows en erkers, afwisselend geplaatste muuropeningen.


ID: 88730 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Hubert

Dorpsstraat 13 (Jabbeke)
18de-eeuwse dorpsherberg "Sint-Hubert", gelegen tegenover de ingang van de parochiekerk, in het centrum van de dorpskern van Jabbeke. Laag bakstenen breedhuis onder pannen zadeldak (nieuwe mechanische pannen), vier traveeën + een lagere aanbouw ten westen zonder muuropeningen. Witgeschilderde gevels met gepekte plint.


ID: 88724 | Bouwkundig element

Herenhuis

Caverstraat 8A-B (Jabbeke)
Vrijstaande herenwoning in ruime tuin met vijver, teruggaand tot een begin-19de-eeuwse notariswoning die in 1852, 1869 en 1910 wordt vergroot tot het huidige volume. In 1852 geregistreerd als woning van de Jabbeekse notaris Joannes Lauters.


ID: 88729 | Bouwkundig element

Hoekhuis met bijhorend magazijn

Dorpsstraat 8, Stationsstraat 1 (Jabbeke)
Hoekhuis met bijhorend magazijn in een verzorgde rode baksteenbouw met accenten in wit-groene geglazuurde baksteen voor de vensteropeningen.