Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

271 resultaten


ID: 88897 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Ter Scotelaere

Westernieuwweg 56 (Jabbeke)
Hoeve Te scotelaere is met een eerste vermelding uit het begin van de 14de eeuw één van de oudste hoevesites in Varsenare. De hoeve dankt haar huidige uitzicht aan grote verbouwingen in 1767 door uitbater Lieven Anthierens, zie jaartal boven de deur van het boerenhuis. Historische hoeve gelegen op een ten zuiden omwald en met knotwilgen afgezoomd, grotendeels onverhard erf. Beeldbepalende, herkenbaar bewaarde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, U-vormig ingeplant rondom een erf met boomgaard. Boerenwoning met 17de-eeuwse kern en verbouwing in 1767, schuur met 18de-eeuwse kern en aanpassingen in 1879 en stal.


ID: 88893 | Bouwkundig element

Herberg Te Nieuwwege

Vaartdijk-Noord 3 (Jabbeke)
Herberg deel uitmakend van het ensemble van herberg, woningen en kapel aan de brug over het kanaal Brugge-Oostende in de wijk Nieuwege. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag en zes traveeën onder pannen zadeldak met dakschild aan de kant van dekapel, doorbroken door drie moderne dakkapellen. Witgepleisterde lijstgevel met gepekte plint, rechthoekige muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk, bewaarde luikduimen.


ID: 88822 | Bouwkundig element

Hoeve met losse  bestanddelen

Langendorpweg 1 (Jabbeke)
18de-eeuwse hoeve met twee lange in L-vorm geplaatste losse bestanddelen omheen een verzorgd, deels omhaagd erf, met centraal een zomerkeuken. Grote hoeve met twee langwerpige 18de-eeuwse bakstenen volumes onder pannen zadeldaken, in L-vorm aan de noord- en westzijde van het erf geplaatst. Erftoegang ten zuiden, met twee geel bakstenen overhoeks geplaatste hekpijlers. Ten zuiden van het huis het rechthoekige volume van de zomerkeuken. Op het erf bevindt zich volgens de literatuur een rosmolen.


ID: 88906 | Bouwkundig element

Hoeve Westwerve

Westernieuwweg 89 (Jabbeke)
Mooie historische hoeve van het langgeveltype, dat als toponiem al teruggaat tot de 13de eeuw. Volgens auteur Franchoo is het terug te leiden tot 1272, toen "Westwerve" werd opgericht als versterking aan de rand van het zeegebied en bewoond werd door jonkheer Lemsins van Westwerve. Beeldbepalende hoeve die met haar langgestrekt volume haaks in een bocht van de Westernieuwweg is ingeplant. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken. Het volledige volume is witgekalkt met gepekte plint.


ID: 88795 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Woudweg naar Zedelgem 31 (Jabbeke)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gelegen ten zuiden van het omwalde erf van de "Vloethemhoeve". De hoeve is opgenomen binnen de grenzen van het beschermde landschap "Vloethemveld".


ID: 88824 | Bouwkundig element

Hoeve De Rode Poort

Spanjaardstraat 47 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een deels verhard erf aan de straat. De benaming van de hoeve is vrij recent en is ontleend aan een hoeve verder in de straat. Sommige auteurs hebben het ook over de "Schaep Hofstede". Toegankelijk via een hek met twee witgekalkte bakstenen hekpijlers.


ID: 88800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.


ID: 88845 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sarkoheemstraat 19 (Jabbeke)
Eenvoudige, maar verrassende dorpswoning, gebouwd in 1912 voor de weduwe van de Zerkegemse rentenier Frans Geldof, wellicht als eigen woning. Achter de woning geeft het kadaster een tuin en boomgaard weer.


ID: 88900 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Wijngaerde

Westernieuwweg 68 (Jabbeke)
Historische hoeve met twee losse bestanddelen op onverhard erf, ten noorden grenzend aan de Tollenaersbeek.


ID: 88803 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Cathilleweg 6 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen waaronder een rosmolen, in U-vorm geplaatst op een groot, onverhard rechthoekig erf grenzend aan de Cathilleweg. De hoeve ligt nog steeds in een uitgesproken agrarisch landschap.